Közel 12 millió forintot nyert az önkéntes tűzoltő és mentőegyesület

2020.05.14. 14:51

Szegedieket támogattak

Egy emelőkosaras utánfutót vesz az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán nyert pénzből a Szegedi Önkéntes Tűzoltó és Mentőegyesület.

S. Z.

Technikai eszközökre pályázott a szegedi mentőcsoport.

Forrás: SZEGEDI ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ ÉS MENTŐEGYESÜLET

Szűcs Ákos, a szervezet vezetője a Délmagyarországnak azt mondta, hogy az idei pályázaton 11 millió 500 ezer forintot nyertek.

Ebben az évben egyébként száztizenöt önkéntes mentő­szervezet jut pályázati pénzhez központi forrásból. Az erre vonatkozó döntést május 8-án hagyta jóvá Góra Zoltán, az Or­­szágos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

Az önkéntes mentőcsopor­tok megalakítását nyolc évvel ezelőtt kezdeményezte a ka­tasztrófavédelem. A központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezetek megalakítása és minősítése után a járási és települési szintű szervezeteket alakították meg. Ezek a csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos katasztrófavédelem munkáját, képesek hatékonyan, a hivatásosok irányítása mellett működni.

Az önkéntes mentőszervezetek elsődleges célja a települések önvédelmi képességének növelése. A szervezetek bevonásával nő azoknak a létszáma, akik helyben vállalhatnak szerepet a károk, különös tekintettel a vi­­harkárok felszámolásában és a helyreállítási munkákban. Jelenleg országosan több mint húszezer önkéntes van.

Ezek a csoportok 2019-ben már háromszáz akcióban vettek részt. A beavatkozásokhoz azonban nemcsak elhivatottságra és szakmai tudásra, ha­­nem megfelelő felszereltségre, a kor kihívásainak megfelelő technikai eszközökre is szükség van, ezek beszerzésében se­­gít pályázatokkal az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

De nemcsak technikai eszközökre, hanem a működési költségek finanszírozására, vé­dőruházatra, valamint a men­­tőszervezet tagjai oktatá­sának, vizsgáztatásának támogatására is pályázhatnak a mentőszervezetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában