Friss hírek

2020.05.07. 10:00

Változnak az idősávok jövő héten a szegedi piacokon

Több magyarországi városhoz hasonlóan Szegeden is változnak a piacokon érvényes vásárlási idősávok, a 65 felettieké három óráról kettőre rövidül. Az intézkedés hétfőtől lép életbe.

Kovács András

65 év felettiek tömege várja, hogy beléphessen a piacra. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

A rövidítés nem előzmény nélküli.

– Fele forgalom, fele vevő a járványhelyzetben, különösen hétvégén előnytelen az időkorlát, legutóbb vasárnap 10 óra után ember nem volt a piacon – mondta Bognár Zsolt. Az Irén csarnokban áruló hentes hozzátette, nekik az sem tesz jót, hogy rajtuk keresztül nem lehet megközelíteni a piacot, de ezt megérti, nem lehet több mint 10 bejárathoz őrt állítani. Vele szemben árul tejterméket Hevesi Ferenc, ő úgy vélte, le­hetne rosszabb is.

 

Egyeztettek

A hentestől megtudtuk, kedd délelőtt a kereskedők egy csoportja beszélt a piacigazgatóval, aki megértő volt, és mi­­után az idősáv önkormányzati hatáskör, a városvezetéssel egyeztetve született a rövidítő döntés. Szerinte a 2 óra helyett elegendő lenne másfél is. Gyulát hozta fel példának, ahol már április közepén egyre, 9 és 10 óra közé szűkítették a 65 év felettiek időkorlátját. Egyetértett a szűkítéssel Hevesi Ferenc zöldség-gyümölcs kereskedő is, fogalmának csupán szűk ne­­gyede esik 9 és 12 óra közé.

Három bejárat

– A vásárlói szokások és visszajelzések, valamint a kereskedői vélemények figyelembevételével született döntés a piacokra érvényes vásárlási idősávok módosításáról – mondta Né­meth István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója. Hétfőtől a 65 év fe­­lettiek három órája rövidül, ők ezután 10 és 12 között vásárolhatnak a Mars tér mellett Dorozsmán, az Olajbányász téren és Újszegeden.

Megtudtuk, számos városban hasonló az időkorlát, így például Makón, Kecskeméten és Nyíregyházán is. A Mars té­­ri piacon változatlanul 500 vevő tartózkodhat egyszerre, ezt a létszámot pénteken és szombaton már 7 óra körül elérik, vasárnap háromnegyed órával később. A 12 bejáratból három maradt, a mázsaház és a börtön felőli oldalon, valamint a parkolón keresztül lehet bemenni a piacra.

Idősávcsúcsok

– 9 óra előtt már csaknem fél­­száz idősebb ember is áll a kapunál, ám ők utána pörgősen vásárolnak. Legutóbb már bő 10 perc alatt elérték az 500 fős létszámot, ám ez csak fél óráig tartott, utána meredeken zuhanni kezdett a vevők száma, 11 órára szinte nullára esett – mondta az igazgató, hozzátéve, a 65 év alattiaknál hosszabb a csúcs, 6.45 és 08.30 között folyamatos.

Az Irén csarnok zárt ajtajára a piacigazgató azt mondta, a Mars téren a vevők 90 százaléka törzsvásárló, mindenki odatalál kedvenc árusához. Az eddig meghozott kényszerű változtatásokhoz hasonlóan most is számítanak vásárlóik türelmére és megértésére. Úgy véli, a mélyponton – amikor a 113 üzletből 51 zárva volt – már túl vannak, egyre többen tartanak nyitva.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában