Helyi közélet

2020.06.01. 18:19

A hősökre emlékeztek A Vitézi Rend tagjai

Több település világháborús emlékművéhez is virágot vitt vasárnap, a hősök napján a Vitézi Rend két tagja, Détár Zoltán, Csongrád megye vitézi hadnagya és Sándor János András dél-alföldi székkapitány.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

– Főként kisebb településekre látogattunk el, ahol rendtársaink talán az életkoruk miatt már csak kevesen tudnak kimenni településeik I., illetve II. világháborús emlékműveihez. Nevükben is virágot helyeztünk el az emlékművek talapzatánál. 1945-ig a hősök napja nagyon fontos ünnep volt, majd a kommunista időszak alatt megszűnt, ám a rendszerváltozás óta ismét nyilvánosan emlékezhetünk – mondta Détár Zoltán.

Détár Zoltán és Sándor János András Székkutason az 1925-ben állított, 1990-ben felújított I. világháborús emlékművet is megkoszorúzták. Fotó: Kovács Erika

A vitézi hadnagy és a székkapitány Szegeden és Hódmezővásárhelyen is jártak, majd virágot vittek Óföldeákra, Földeákra, Székkutasra, Szegvárra, Mindszentre. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából pedig állandó mécsest adományoztak azoknak a településeknek, ahol most Trianon emlékmű készül.

Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter előre felvett videója első felében emlékezett meg a hősökről. Kiemelte, 1924-től törvény írta elő, hogy május utolsó vasárnapja legyen a hősök emlékünnepe. A vásárhelyi polgármester arról is beszélt, hogy napjainkban szélesebb értelmet nyerhet a megemlékezés.

– Hadd említsem meg most a veszélyhelyzet idején azokat a hétköznapi hősöket, akik nem az életüket, hanem az egészségüket kockáztatták, amikor mindenki érdekében gondoskodtak embertársaikról – hangsúlyozta.

Megemlítette, a hódmezővásárhelyi városvezetés ezen a napon hagyományosan öt helyszínen koszorúz, az I. és II. világháborús emlékműnél, két temetői hősi parcelláinál és a levente emlékműnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában