Szakmabemutató tábort tartott a Corvin

2020.06.26. 18:42

A kiskukták mini dobossal zárták a vásárhelyi tábort – Galéria

A vásárhelyi Kiskukta tábor hatodik és hetedik osztályos fiataljai egy hét alatt öt szakmával is megismerkedtek. Bevásároltak, édeset és sósat sütöttek-főztek, grillezni, teríteni, felszolgálni tanultak. Pénteken saját készítésű mini dobos tortákkal térhettek haza.

T.Sz.

Mindenből egy kicsit – öt nap, öt különböző szakmával ismerkedtek a fiatalok.

A szakma szépségein túl a nagyobb kihívásokat sem rejtették el a vásárhelyi Kiskukta tábor fiataljai elől. Pár apró sérülés, a konyhai forróság péntek délre ugyan elcsigázta őket, mégis örömmel teljesítették a feladatokat. A HSZC Corvin Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája egyhetes, a majdani pályaválasztás segítő programján naponta egy-egy kereskedelmi és vendéglátóipari – eladó, szakács, pincér, turisztikai szervező és cukrász – szakmával ismerkedtek a hatodik és hetedik osztályosok.

Egyiküket édesapja meglepetésből íratta be a pályaorientációs táborba. Tóth Csilla, a Klauzál Gábor Általános Iskola hetedikese nagyon szereti a konyhában tölteni idejét, otthon apukájától tanul sütni-főzni. Nem bánja az aprólékos teendőket, türelmesen végzi a feladatokat. Ahogy az olyan szakmai fogásoknak is örült, hogy melyik húsfélét, miként kell szeletelni, hogy a terítéket merről illik a vendég elől elszedni, vagy, hogy mitől ízléses és pontos egy teríték. Kis kuktatársa, Juhász Regina Anett egyszerűen szeret ételek között lenni, mondta arra a kérdésre, hogy miért választotta a Corvin táborát. A vásárhelyi Szent István Általános Iskola hatodik osztályos tanulója szívesen készíti és eszi is az izgalmas finomságokat. Hat évig tejérzékeny diétára kényszerült, sokat tanult abban az időszakban a konyhai fogásokról. Otthon anyukájával főz leginkább. Úgy érzi, ő a szakács és a cukrász szakmák közül választ majd.

 

Apró mozzanatokat, számos érdekességet is megmutattak a gyerekeknek, hogy ne csak a leglátványosabb szakmai fogásokkal ismerkedjenek. Ahogy két mini dobostorta készítés között, a vendéglátásról szóló hét utolsó napján Bereczkiné Palócz Gyöngyi cukrász oktató mesélte: a fiatalok motiváltak, készek voltak tenni azért, hogy hazavihessék családjaiknak a saját készítésű tortájukat. Sokan határozott elképzeléssel, továbbtanulási szándékkal érkeztek a programra. Mások a szüleik biztatására jöttek, hogy a későbbi pályaválasztáskor saját tapasztalatból döntsenek. Közülük páran már ismerik az alapvető fogásokat, de hiányos konyhai ismerettel is érkeztek. A cukrászatot egy csodálatos, élethosszig tartó szakmaként írta le. Ahogy mondta: új technológiákkal, friss irányzatokkal kell lépés tartani.

Egyre több a kihívás, kezdve a sütemények formájától, külsejétől, egészen az ételallergiások kiszolgálásáig. És az innovatív kihívások, az egészségtudatos tényezők mellett, a hagyományőrző technikák ismételt térhódítása is sok izgalmat rejt. A margarinos, cukros készítmények helyét, szerencsére átveszik a gyümölcsös, vajjal készített, hagyományosabb cukrászati termékek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában