Hová lett a makói vöröshagyma?

2020.06.08. 11:17

Ausztráliából is elhozzák a vöröshagymát egészen Makóig

Már Ausztráliában termelt vöröshagymát is lehet kapni Magyarországon – hívta fel a figyelmet a legnagyobb közösségi oldalon valaki, a makóiaknak címezve a fényképes bejegyzést. Az Agrárkamara hagymatermesztéssel foglalkozó szakembere szerint feleslegesen, mert a hazai hagymatermesztésben a Maros-parti város szerepe egyre kisebb.

Szabó Imre

Hiába híres a makói hagyma, alig termesztik már.

Fotó: Karnok Csaba

– Lassan már a Marsról hozzuk a hagymát. Makóiak, ébresztő! – ez­­zel a figyelemfelkeltő szöveggel posztolt a napokban va­­laki egy fotót, amit egy Ausztráliából származó csomagolt vö­­röshagyma címkéjéről készített. Ez utóbbi külleme alapján valamelyik áruházláncra utal, és a rajta olvasható felirat tanúsága szerint az I. osztályú vöröshagymát a Föld túlsó felén lévő kontinensnyi országban termelték, és egy dél-hollandiai székhelyű kereskedelmi cég közvetítésével került Magyarországra.

A fotóra reagálók többsége sze­­rint a dolog dühítő, illetve megdöbbentő. Ugyanakkor volt egy Makóról elszármazott hozzászóló, aki azt írta, Ausztráliá­ban él, és szívesen fogyasztana makói hagymát.

Hiába híres a makói hagyma, alig termesztik már.
Fotó: Karnok Csaba

– Nincs miért csodálkozni azon, hogy az ausztrál hagyma is megjelent a magyar piacon – mondta Családi János, az Agrárkamara hagyma munkacsoportjának vezetője. Hozzátette, Ausztrália és Új-Zéland is jelentős hagymatermesztővé vált, a többi már csak szállítá­­si kérdés.

Véleménye szerint amúgy a makói hagymater­mesztőket már felesleges biztatni: itt már tényleg nagyon kevesen foglalkoznak vöröshagyma-ter­mesztéssel, és aki mégis, az általában csekély eredménnyel. Ennek az egyik oka az, hogy az itteni földek nagy mértékben fertőzöttek fuzáriummal, mert sokan nem tartották be a vetésforgó előírását.

Ébresztő! Hová lett a makói vöröshagyma régi dicsősége?
Fotó: Facebook

– Ma már inkább Békés me­­gye a hazai hagymatermesztés központja – mondta. Megjegyez­­te azt is, hogy egyébként a vöröshagyma magyarországi termesztése épp felfutóban van.

A 17. Európában

Magyarországon 2019-ben 1424 hektáron termeltek vöröshagymát, 941 hektáron fokhagymát, csemegehagymát pedig 192 hektáron. Csongrád megyében termesztenek a legnagyobb területen fokhagy­mát (674 hektár), ezenkívül Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megyében jelentős a vöröshagyma termőterülete. Az ország hagymatermesztésének közel 90 százaléka e hat megyében zajlik. Hazánk Európában a 17. legtöbb hagymát termeszti – derül ki a Nemzeti Agrárkamara év elején készített összeállításából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában