A legjobban tejelő szarvasmarhák között

2020.06.30. 16:42

Fáklya az 1002. tehén az Aranytörzskönyvben – Galéria

100 ezer kilogramm tejet adott Fáklya, a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Zrt. 10 éves tehene. A nem mindennapi teljesítményt a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete bejegyezte az Aranytörzskönyvbe. Fáklya, a Kinizsi 4. százezres tehene, egy szép szalagot kapott a nyakába.

Kovács Erika

Fáklya 7 laktáció alatt adott 100 ezer kilogramm tejet.

Fotó: Kovács Erika

- Minden ilyen avatás, amikor olyan tehenet iktatunk az Aranytörzskönyvbe, amely a fajta kívánalmainak maximálisan megfelel, a szakma ünnepe. Az aranytörzskönyv nagyon hosszú múltra tekint vissza. 1938-ban alapították az első, úgynevezett elit törzskönyvet, ami a második világháború alatt megsemmisült. A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete 1995-ben alapította újra. Fáklya az 1002-es sorszámmal került az Aranytörzskönyvbe – mondta Kőrösi Zsolt, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete tenyésztésvezetője.

Fáklya 2010. augusztus 21-én született. A 100 ezer kilogramm tejet, ami az avatás feltétele, 7 laktáció alatt termelte meg. A jól tejelő tehén 7 életképes borjúval, 4 bikával és 3 üszővel ajándékozta meg a gazdaságot.

- Fáklya a 4. tehenünk, amely bekerült az Aranytörzskönyve és további 2-3 jószágunk is várományosa az elismerésnek – tudtuk meg Farkasné Márton Katalintól, a Kinizsi 2000 Zrt. vezérigazgatójától.

- A néhány éve bevezetett technológiánk, a szabad forgalmú istálló hozzájárul ahhoz, hogy minél hosszabb élettartamúak legyenek a teheneink. A robottechnológia kíméletes fejést tesz lehetővé. Az állat maga dönti el, mikor megy fejésre, mikor eszik, mikor pihen.

Az új technológiával növekedett a tejtermelés és az önköltségi árat 118 forintról száz forint alá csökkentették.

Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes a rendezvényen hangsúlyozta, a magyar mezőgazdaság elkövetkezendő időszakának egyik legfontosabb kérdése, a gazdaságok hogyan tudnak megfelelni az állatjóléti, környezetvédelmi feltételeknek. Ezek szem előtt tartásával is lehet még jobb és biztonságosabb termelési eredményeket elérni, amire jó példa a Kinizsi Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában