Trianon 100

2020.06.04. 17:29

Gyászdalokkal és egyperces leállással emlékeztek

A zászló félárbócon lobogott, a Városháza erkélyéről pedig gyászdalok harsantak fel a nemzeti gyásznapon. A közösségi közlekedés járművei egy percre megálltak, hangszóróikból ünnepi felvétel szólt.

Koós Kata

A Szegedi Szimfonikus Zenekar fanfárosai gyászdalokat adtak elő a Városháza erkélyén. Fotó: Török János

Fotó: Török János

A trianoni békediktátum százéves évfordulója alkalmából félárbócra engedték a nemzeti lobogót a Széchenyi téren, a Városháza előtt csütörtökön. Délután fél ötkor az épület erkélyén felharsantak a Szegedi Szimfonikus Zenekar fanfárosainak dallamai, akik gyászdalokkal emlékeztek meg Magyarország szétszakításáról.

 

A hétköznapi rohanás mozdulatlansággá dermedt. A járókelők főhajtással emlékeztek történelmünk máig fájdalmasan lüktető sebe keletkezésére. A tömegközlekedési járművek is némán vesztegeltek egy percen keresztül.

„Ma száz éve, 1920. június 4-én 16 óra 32 perckor kötötték meg a trianoni békeszerződést. Egy igazságtalan háború igazságtalan lezárása volt ez. Magyarország területének több mint kétharmadát választották le, és több mint hárommillió honfitársunk rekedt az országhatáron kívül. Nemzetünket olyan súlyos veszteség érte, amit soha nem feledhetünk. És bár hazánkat felosztották, van, ami szétválaszthatatlan. Őrizzük együtt gyönyörű kultúránkat, ápoljuk közösen határon túli kapcsolatainkat! Emlékezzünk egyperces néma csenddel a trianoni békeszerződésre, az országhatáron túlra szakadt magyarságra!” – hangozz el az ünnepi hangfelvétel a közösségi közlekedés járatain.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában