Helyi közélet

2020.06.24. 11:38

Ingyenes az őstermelői igazolványok pótlása

Az őstermelői igazolvány elvesztése, megrongálódása esetén fizetendő 3000 forintos pótdíjat már nem kell megfizetni, így az ilyen ügyintézés teljes mértékben díjmentessé vált.

K. A.

Fotó: Török János (Archív fotó)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az elmúlt hónapokban több, az őstermelők helyzetét könnyítő jogszabály-módosítást kezdeményezett eredményesen.

A kártyaalapú vagy ideiglenes igazolvány, valamint az értékesítési betétlap elvesztését, megsemmisülését viszont továbbra is kötelező haladéktalanul bejelenteni a lakcím szerinti kamarai ügyfélszolgálatnál. Itt az őstermelők kérelmére a falugazdász a dokumentumok helyett – díjmentesen – új ideiglenes igazolványt vagy betétlapot állít ki.

Idén több mint 157 ezer őstermelő igazolványának jár le a hatálya, ami miatt az év végéig kellett volna kérelmezniük a 2021-től érvényes engedélyt. A jogszabály azonban eltörölte ezt a kötelezettséget.

A kamara figyelmeztet, hogy az érintettek a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezhetik az idei értékesítési betétlapot, hogy az igazolványuk 2020. január elsejével visszamenőlegesen is érvényesnek minősüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában