Helyi közélet

2020.06.09. 07:45

Ingyenes sétán mutatták be Szeged szecessziós palotáit

Baumhorn Lipót, Magyar Ede, Raichle J. Ferenc – ilyen és ehhez hasonló építészek munkáját dicsérik a szegedi épületek, amelyek szecessziós stílusban készültek. Szombaton túravezetők mutatták be a palotákat.

Kiss Anna

Szeged - 2020.06.06. Ingyenes szecessziós séták a világnap alkalmából, Hódi Nóra idegenvezetővel. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Minden év június 10-én tartják a szecesszió világnapját, amelynek időpontja Lechner Ödön és Antoni Gaudí építész halálának évfordulójához kap­­csolódik. A világ minden tájáról számos intézmény csatlakozik a századforduló egyedülálló művészeti irányzatát be­­mutató programsorozathoz, így tett szombaton a szegedi Tourinform-iroda is, amely három ingyenes sétát szervezett.

Az egyik ilyen sétán Hódi Nóra túravezetőtől megtudtuk, a építészeknek az volt a célja, hogy eltérjenek a megszokott egyenes vonalaktól, és fantáziát vigyenek az épületekbe. Megjegyezte, erre Szegeden kü­­lönösen volt lehetőségük az 1879-es nagy árvíz után, hiszen sok terület volt az építkezéshez.

Három túra is indult a szecesszió jegyében.
Fotók: Karnok Csaba

A túra első állomása a Takarékpénztár épülete és a Vasalóház volt. Hódi Nóra szerint ezen a két épületen jól megmutatkozik, hogy milyen sokrétű volt a szecesszió.

Ugyanakkor érdekesség, hogy mindkét ingatlant Baumhorn Lipót tervezte, azonban tízévnyi eltéréssel.

A takarék épületével azt szerette volna érzékeltetni, hogy a pénznek van eleganciája, így a bécsi szecesszió finom dí­­szítését alkalmazta. Egy tor­nyot is tervezett hozzá, ami még inkább emelte az épület tekintélyét. Ugyanezt a Vasalóháznál is megtette, ez viszont már polgári bérháznak készült különleges eleganciával, szép erkélyekkel és fém domborművekkel. A séta vezetője hozzátette, nem volt egyszerű dolga a tervezőnek, ugyanis az épület a szétágazó utcák miatt szétnyílik, mint egy legyező.

A szecesszió világnapjához közeledve a világ minden tájáról számos intézmény kapcsolódik a századforduló egyedülálló művészeti irányzatát bemutató programsorozathoz.

Ennek az ellentettje a Kálvin téri Református palota, amit Ma­­gyar Ede alkotott meg. Egy öt­­szögű területre kellett építkeznie, így ez egy nyitott legyező lett. A hivatalt és az iskolát is magába foglaló ház visszafogott, ugyanakkor a homlokzaton a két mozaik a bibliai tanítást idézi, az egykori iskola emlékét pedig még ma is őrzik a gyermekszobrok a bejárat felett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában