Friss hírek

2020.06.12. 07:45

Kevesebb és drágább is idén a cseresznye

Az eper után a cseresznyét is drágán mérik a piacon, ennek a gyümölcsnek sem kedvezett az időjárás, különösen az utóbbi napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék – repedeznek a szemek. A szép termés kilója 1200–1500 forint, de láttunk kétezerért is.

Kovács András

Szeged, cseresznye kínálat a Mars téri piacon. Fotó: Frank Yvette

Vass Ilona tompai cseresznyét árul, 900 és 1300 forint között, az olcsóbb nem igazán mutatós és apróbb szemű is. Néhány asztallal arrébb még kisebb a sárga cseresznye, aminek csupán 450 forint kilója.

– Nem tudom többért adni, a kesernyés íze miatt nem min­denki szereti. Már többször ha­lálra ítéltük a fát, de jó hű­vöst ad nyáron a tyúkoknak – mondta a zsombói asszony, hozzátéve, nagyon régi fajta, nagymamájánál is termett. Kedden azért elment 8 kiló, de amikor teljesen beérik, nagyon gyorsan bebarnul, és piacképtelen lesz – befőttnek azért jó.

Germersdorfi Tápéról

Érik már a germersdorfi, vagyis a ropogós cseresznye is.

– Egyetlen fánk van Tápén, de 25 éves, idén nagyon szépen terem. Még nem reped, de várható, különösen, ha kapunk még esőt – mondta Molnár István, aki legalább 50 éve előfizetője lapunknak. Félkilós zacskókban ad­­ják, 450 forint az ára, többet nem mernek kérni érte, mert bár egészséges, elég apró szemű.

Szeged, cseresznye kínálat a Mars téri piacon. Fotó: Frank Yvette

– Csak a lemosópermetezést kapta meg kora tavasszal, a fekete tetűs hajtásokat figyeltem, és időben levágtam, szóval ez szinte biocseresznye – dicsérte portékáját, amiből 12 zacskóval már eladott, és csak hét maradt háromnegyed 9-re.

Gyönyörű Carmen

Az egyik helyen gyönyörű cseresznyét kínáltak 1500 forintért, mondtuk is, hogy a piac legszebb, legnagyobb szemű gyümölcse – a fajtáját nem tudták megmondani. Később ezt magasan verte – árban is – a 2000 forintos kilónkénti áron kínált Carmen, az már tényleg megszólalt. Az árus sze­­rint nemcsak a gyümölcs, a csemetéje is drága, hat évig kell pátyolgatni, hogy meg ne fagyjon. Cserébe óriási szemű – a faiskolai portálon egy 2 euróst tesznek a szemek közé a fotón, és bizony az érme a kisebb...

A szegedi nagybanin 700–1000 forint a cseresznye kilója, és elsősorban Zsombó, Mórahalom, Baks, Bordány, Domaszék és Zákányszék termelői kínálják. Idén elég gyenge a felhozatal, és repedeznek a szemek.

Harmadtermés

– Sokkal kevesebb lesz az idei cseresznyetermés, az ára pedig az előző évek átlagához képest 20-30 százalékkal is magasabb lehet – mondta Apáti Ferenc. A FruitVeB Gyümölcs Terméktanács alelnöke hozzátette, a jó évjáratok 15-16 ezer tonnájával szemben az idén ennek csak harmadát várják. Ez országosan valószínűleg igaz, de a szegedi kertvárosi fákon messze több gyümölcsöt látunk, mint harmadtermés.

Az idei termés azért sem ki­­­emelkedő, mert március kö­­zepe és május közepe közötti sok fagyos éjszaka jelentős vi­­­rág- és terméskárokkal járt, kö­­tődését pedig már a csapadékhiány is hátráltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában