Rossz hír a bicikliseknek

2020.06.19. 12:00

Kinek van elsőbbsége a Fecske utcánál?

A Fecske utca és Szilléri sugárút kereszteződésébe épült körfogalom biztonságosabbá tenné a környék közlekedését.

Munkatársunktól

Kinek van elsőbbsége? Fotó: Frank Yvette

Alig több mint egy éve a Fecske utca és a Szilléri sugárút kereszteződésében építettek egy körforgalmat. Mint egy új közlekedési lehetőségnél, itt is akadnak olyan táblák, mely nem egészen egyértelműek.

Az egyik szegedi Facebook csoportban találkoztunk azzal a kérdésfelvetéssel, hogy vajon az autósnak, vagy a kerékpárosoknak van-e elsőbbsége a helyszínen? Például ha a Szilléri sugárúton a Csillag tér felé kerékpározunk, bizony nekünk kell megadnunk az elsőbbséget az autós számára, ahogy azt a tábla jelzi a körforgalomba való behajtás előtt.

A keresztutca felől már bonyolultabbnak tűnhet, ugyanis itt az autósok felé és a biciklisek felé is fordítottak egy elsőbbségadás kötelező táblát. Majoros Gabriella gépjárművezető szakoktató lapunknak elmondta, hogy ezt hogyan is kell értelmezni.

Kinek van elsőbbsége? Fotó: Frank Yvette

– A kerékpárút nem a körforgalmon megy keresztül, hanem a Fecske utca közúti részén. Így egyértelmű, hogy a tábla, mely a kerékpárútra néz, azt jelenti, hogy a biciklis köteles megadni az elsőbbséget az autósnak, aki a Fecske utcából jön kifelé. Ugyanezen az oszlopon az autósforgalom felé néző elsőbbségadás kötelező tábla viszont azt jelenti, hogy az autós, miután a gyalogos átkelőnél megadta a gyalogosnak az elsőbbséget, előregurul a jelzésig, és itt kötelessége megadni az elsőbbséget annak, aki a körforgalomban már közlekedik. Azért bonyolultabb, mert a közút-bicikliút találkozása és a körforgalom két külön kereszteződésnek számít.

Kinek van elsőbbsége?
Fotó: Frank Yvette

Röviden a kerékpárosoknak ebben a körforgalomban nincs elsőbbségük egyik irányból sem, akkor sem, ha a sárga felfestés átkelőt jelez. Ha itt a bicikliseket elengedik, az egyszerű udvariasság. A sárga útburkolati jel mindössze terelés, például a gyalogosokkal együtt átkelhetnek a kereszteződésen.

Gabriella mindezek ellenére veszélyesnek tartja azt is, hogy a bicikliutat közvetlen belevezetik a körforgalomba, így adva lehetőséget a kerékpárosoknak, hogy elforduljanak más felé.

– Nagyon figyelmesen kell közlekedni a körforgalomban, mert veszélyes helyzetek alakulhatnak ki. – hívta fel a figyelmet az autós oktató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában