Helyi közélet

2020.06.24. 08:00

Nagy szúnyoginvázió jöhet

Már korábban elkezdte a szúnyoggyérítést az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság, de a nagy feladat csak most, a hatalmas országos esőzések után jön majd. Közben újra figyelmeztetnek azokra a betegségekre, amiket a szúnyogok terjeszthetnek.

S. Z.

A biológiai szúnyoggyérítéskor egy természetben is előforduló talajlakó baktérium által termelt, fehérjét tartalmazó folyadékot juttatnak a vízbe. Ez a szer kizárólag a szúnyoglárvákra jelent veszély.

Forrás: Archív fotó

Fotó: Kuklis István

A hazánkban előforduló szú­­nyogok által terjesztett legfon­tosabb betegség a nyugat-­nílusi láz. Szintén szúnyogok közvetítésével ter­jed, de járvány­ügyi szempontból ke­vésbé szá­­mottevő az usutuvírus és a bőrfér­gesség – írta a korábban ÁNTSZ-ként ismert Nemzeti Nép­­egészségügyi Központ.

Arra hívják fel a figyelmet, hogy a csípéskor a szúnyogok nyála bejut a szervezetbe, és akkor lehet baj, ha a nyálban életképes kórokozók is vannak.

A biológiai szúnyoggyérítéskor egy természetben is előforduló talajlakó baktérium által termelt, fehérjét tartalmazó folyadékot juttatnak a vízbe. Ez a szer kizárólag a szúnyoglárvákra jelent veszély. Fotó: Kuklis István / Archív fotó

 

A fertőzés átviteléhez azonban több feltételnek kell egyszerre teljesülnie. A legfontosabb, hogy a szúnyog hordozza a kórokozót. Ezt a szúnyog ko­­rábbi csípésével veheti fel egy fertőzött állatból vagy emberből. Ezenkívül a vírust fertőzőképes állapotban és megfelelő mennyiségben kell átadnia a következő vérszívással. És természetesen az új gazdának fogékonynak kell lennie a fertőzésre.

Magyarországon a nyugat-nílusi lázat az országszerte gyakori dalos szúnyog terjesztheti, de más hazai szúnyogfajokban is kimutatták már a vírust. A vírus a madarakról terjed madarakra szúnyogok közvetítésével, így marad fenn a természetben. A szúnyogok csípésekor viszont az emberek és a lovak is megfertőződhetnek és megbetegedhetnek, de nem adják tovább a fertőzést.

A központ szerint szerencsé­­re a legtöbb, embert érintő fertőzés tünetmentesen zajlik. A fertőzöttek néhány százaléká­nál 3–14 nap lappangási idő után enyhe, influenzaszerű tü­­netek jelentkeznek. A betegek tünetei többnyire 3–6 nap alatt maguktól gyógyulnak. Súlyos esetekben viszont idegrendszeri tünetek léphetnek fel agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás formájában, amely leggyakrabban az idős embereket érinti. A súlyos esetek kórházi ellátást igényelnek.

Többek között éppen emiatt fontos a szúnyogok elleni védekezés. A katasztrófavédelem országszerte irtja a szúnyogokat, de szerintük a lakosság is sokat tehet, hogy kevesebb legyen a vérszívó. A szúnyog lárvája egy-két literes edényben is képes kifejlődni, ezért azt javasolják, hogy senki se hagyjon ilyenekben esővizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában