Virtuális volt a díjátadó

2020.06.02. 20:20

Rangos szakmai díjat kaptak a Szimpatikus Klinikusok – Videók

Richter Anna-díjas lett a szegedi gyógyszerészek országos roadshow-ja. A klinikai gyógyszerész szakmát népszerűsítő fiatalok célja az, hogy hitelesen mutassák be a hivatást a jövő gyógyszerészeinek.

Hajó Edina

A klinikai gyógyszerészek munkája igen sokoldalú, ezt mutatnák be az utánpótlásnak. FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

– Nagyon örülünk a díjnak, amelynek rangját emeli, hogy nem szavazás, hanem a zsűri szakmai döntése alapján ítélték oda – mondta Tóth Melinda. A csapat vezetője mellett Selmeci Eszter, Süli Edina és Makai Klára azt tűzték ki célul, hogy végigjárják az ország gyógyszerészképzést végző egyetemeit, és megmutatnánk a klinikai gyógyszerészet sokszínűségét. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Központi Gyógyszertár gyógyszerészeiből alakult Szimpatikus Klinikus Csapat országjáró roadshow projektje nyerte el gyógyszerész kategóriában a négymillió forint értékű Richter Anna Díjat.

Betegekkel konzultálnak

Azért fontos ez, mert Magyarországon jelenleg 500 gyógyszerész rendelkezik kórházi-klinikai szakvizsgával, miközben a betegbiztonság növelése érdekében ennek a többszörösére lenne szükség. Még nem alakult ki a tradíciója a klinikai gyógyszerészetnek, pedig szükséges lenne, hogy orvosokkal, dietetikusokkal, gyógytornászokkal egy jól megszervezett klinikai csapatot alkossanak, segítve a betegek szakszerű ellátását, mielőbbi felépülését.

Virtuális díjátadó

Beke Zsuzsa zsűritag, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője a virtuális díjátadón azt hangsúlyozta, fontos számukra az, hogy megbecsüljék a gyógyszerészet területén alkotó, elhivatott szakembereket.

[embed]]

[embed]]

Sokszínű a munkájuk

Makai Klára elmondta, más a klinikai gyógyszerész munkája, mint egy gyógyszertárban vagy gyógyszergyárban dolgozónak.

– Feladatunk közé tartozik többek között a betegágy melletti gyógyszerészeti tanácsadás. Napi kapcsolatban vagyunk az orvosokkal és a betegekkel, járunk vizitekre is. A munka igen sokoldalú és rengeteg benne a kihívás – magyarázta. Süli Edina hozzátette, a gyógyszerészhallgatók nem tudják, miről szól a munkájuk, az egyetemen viszonylag kevés gyakorlat van ebből a szakirányból. Ezért szeretnének izgalmas szakmai napot tartani az ország összes egyetemén, ahol gyógyszerészképzés zajlik, így a szegedi mellett a budapesti, a pécsi és a debreceni egyetemen.

A klinikai gyógyszerészek munkája igen sokoldalú, ezt mutatnák be az utánpótlásnak. FOTÓ: KARNOK CSABA

– A koronavírus-járvány miatt nem tudjuk, mikor kezdhetjük a roadshow-t, annyi biztos, hogy az elsőt októberig meg kell tartani. Így terveink szerint ősszel a szegedi gyógyszerészhallgatókat avatnánk be elsőként a szakma rejtelmeibe – fejtette ki Tóth Melinda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában