A térség legnagyobb környezetvédelmi beruházása

2020.06.09. 11:26

Tesztelhetik a Holt-Tisza iszapját

Kilenc lerakóban ezer köbméter iszapot vizsgálnak majd a szakemberek. A munkálatok hamarosan indulnak.

Tóth A. Péter

Évtizedek alatt változott bűzös szúnyogtanyává az egykor népszerű fürdőhely.

Fotó: Frank Yvette

Klebelsberg-telepen a helyi polgári kör a közelmúltban újabb petíciót fogalmazott meg a Tisza-holtág rehabilitációjának ügyében. A telepiek ebben további támogatásukról biztosítják a projekt megvalósítását.

Népszerű strandból bűzös Fekete-víz

A jobb sorsra érdemes holtág városhoz legközelebb eső szakaszának, a Fekete-víznek a vízminősége nagyon rossz. Korábban a városi és az ipari szennyvíz tisztítatlanul folyt be a holtágba, hús- és galván­ipari szennyeződés terhelte, melyek egy része az iszapban halmozódott fel. Ma már ezek a szennyező források nem üzemelnek, a vizet jelenleg egy termálvíz-bevezetés terheli.

– Tavaly 600 furatból iszap-, 50 furatból pedig talajvíz-mintavétel történt. Az így kapott több ezer adatot kiértékelték, az elkészült tényfeltárás műszaki dokumentációját 2019 végén nyújtották be a környezetvédelmi hatósághoz. A dokumentációban a szennyező anyagok eltávolítására alkalmazható lehetséges beavatkozási változatokat is meghatározták – mondta lapunknak Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Évtizedek alatt változott bűzös szúnyogtanyává az egykor népszerű fürdőhely.
Fotó: Frank Yvette

Lerakókban vizsgálják majd az iszapot

A szakemberek az iszap biológiai kezelési módozatait találták a legmegfelelőbb kármentesítési technológiának. Az optimális megoldás kiválasztásához egy Pilot-teszt végrehajtását tervezik. A hatóságok a teszt megvalósítását szigorú szakmai követelményekhez és folyamatos monitoringvizsgálatok elvégzéséhez kötötték.

– Ezer köbméternyi szennyezett iszapon kilenc tisztítási lehetőséget vizsgálnak majd. A lebontási folyamatok rendszeres analitikai mérésével és értékelésével fogják meghatározni azt a módszert, amivel kezelhető lesz a kitermelendő iszap. A tesztet a Fekete-víz déli szakaszán fogják elvégezni – tette hozzá a szakember.

Hatósági engedélyek

A biológiai kezelést követően a megtisztított iszap a folyó­mederben marad. Ha valamelyik depóniában lévő anyag nem érné el a kívánt tisztulási fokot, azt a vizsgálatok végeztével egy hulladékkeze­lő szakcégnél helyezik el. A Pilot-projekt megkezdéséhez további hatósági engedélyek megszerzése szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában