Helyi közélet

2020.06.09. 15:58

Újraindultak az autós vizsgák megyénkben

Lassan minden visszatér a régi kerékvágásba, az utakon újra megjelentek az autós iskolák járművei, benne a maszkot vi­­selő tanulóvezetőkkel és oktatókkal.

Kovács András

Tanuló vezető a szegedi forgalomban.

Fotó: Karnok Csaba

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont csak azokon a helyszíneken szervez vizsgákat és utánképzéseket, ahol járványügyi szempontból biztonságos körülményeket tud teremteni. A csökkentett kapacitás ellenére nem nőtt érdemben a várakozási idő, országosan a vizsgázók a jelentkezést követően jellemzően 1-2 héten belül kapnak időpontot.

Tanuló vezető a szegedi forgalomban.
Fotó: Karnok Csaba

Szegeden az elméleti vizsga a szűk keresztmetszet, a 18 gé­­pes vizsgaterem kapacitása az óvintézkedések miatt a felére csökkent. Ráadásul ugyanazon a helyszínen történnek a különböző szaktanfolyamok vizsgái, sőt a hajóra „jogosítványt” szer­­zőké is. A májusi kezdést kö­­vetően hosszabb volt a várako­­zási idő, némi adminisztrációs átszervezéssel azonban ez mára 2 hét­re csökkent.

– Bejön a tanuló, hogy men­ne vizsgázni, már másnap be­­adjuk a dokumentumokat, és várunk, hogy a hatóság ad időpontot. Évek óta adott a lehető­ség, hogy az ügyfélkapun ke­­resztül egy gombnyomással átküldjük a szükséges iratokat, ám ez nem elég csak online – mondta az egyik szegedi autósiskola vezetője. Szerinte a gyakorlati vizsgára való időpont-egyeztetésnél megnőtt a várakozás, megy vele a tanuló és az oktató ideje is.

Egy másik iskola vezetője úgy látja, a járványügyi helyzet előtt és jelenleg is a tanulók, illetve oktatók helyett az iskola ügyintézője foglalja a vizsgaidőpontokat. Ezzel is könnyítve a tanulók helyzetét.

– Nem volt gond az időponttal, viszonylag gyorsan megkaptuk, a gyakorlati vizsgán viszont adódott probléma, az ingyenes parkolás miatt ugyanis munkaidőben minden hely foglalt Szeged belvárosában. Addig körözött a vizsgázó tanuló vezető a feladat végrehajtásához üres he­­lyet keresve, hogy túlizgulta. Nekem pedig bele kellett fékeznem, nehogy meghúzzon egy autót, így megbukott – mondta telefonon az egyik autósoktató, akit éppen néhány perccel az eset után sikerült felhívnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában