Helyi közélet

2020.07.28. 09:00

20 milliárdos fejlesztés a Homokhátságon és a nagybani piacon

Több mint 20 milliárd forintos beruházást jelentett be be kedd reggel a Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacon Nagy István agrárminiszter, Nógrádi Zoltán Mórahalom polgármestere és Lekeny Márk, a Hansa-Kontakt Invest Kft. ügyvezető igazgatója.

Kovács András

Szeged 2020.07.28. Nagy István agrárminiszter sajtótájékoztatója a nagybani piacon képen: Nagy István agrárminiszter fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

4,4 milliárd forintból 1500 hektáron fejlesztik az öntözést; környezetbarát módon nem rétegvizet, hanem a Tisza fölös vizét használják majd. Mórahalmon több mint 6 milliárd forintból válogató- és csomagoló árukezelő központ épül; Kiskundorozsmán, a nagybani piac helyén pedig egy 10 ezer négyzetméter alapterületű, ipari hűtőházat alakítanak ki 12 milliárd forintból, amely egész évben el tudja látni a hazai tulajdonú hipermarketeket.

Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester a sajtótájékoztatón.
Fotó: Kuklis István

A Dél-Alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztései a Homokhátság öntözővizének biztosításával kezdődnek, ennek egyes elemei már elkészültek. A több mint másfél ezer hektár intenzív gazdaság nem a rétegvizeket, hanem a Tiszáét használja majd egy év múlva, ha elkészül a beruházásnak ez az üteme.

Lekeny Márk, a Hansa – Kontakt kft. ügyvezetõ igazgatója.
Fotó: Kuklis István

Erre épül a mezőgazdasági termelés, ehhez kapcsolódóan Mórahalmon modern csomagolóüzemet, a régi nagybani piacon, Dorozsmán pedig új hűtőházat húznak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában