Nem fenntartható már

2020.07.09. 15:40

22 év után eltűnik a Mars téri könyves lakókocsija

A rendszerváltás óta könyvkereskedésre használják a fehér lakókocsit, ami 22 éve áll a Mars tér sarkán. Már nem sokáig. Holczer János szegediek generációival szerettette meg az olvasást, de a vírus miatti lezárás végképp megmutatta, hogy változott a világ.

Farkas Judit

Szeged, 20200707. 22 éve árul könyvet a Mars tér sarkán, bezár a lakókocsi, tönkrevágta a vészhelyzet az üzletet. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Egy több mint harmincéves történet ér véget ezen a héten a Mars téren: bezár a sarkon az öreg fehér könyvárus lakókocsi. Még utoljára elmentünk, hogy válogassunk a könyvek közül. Na meg beszélgetni – a törzsvásárlók nem csak a széles kínálat miatt jártak ide. Amellett, hogy kérésre beszerzett köteteket – gyűjtők is megfordultak nála –, Holczer János ajánlott is olvasnivalót. Sokszor kitalálta, mit szeret az olvasó, és lehetett itt szót váltani irodalomról, filmekről. Olyan volt, mint egy kulturális találkozóhely – egy nem annyira kulturáltságáról ismert tér sarkán.

Átszoktak a rendelésre

– 1998-ban vettem át az üzemeltetést egy idős hölgytől, akkor került a lakókocsi a jelenlegi helyére. A könyvárusítást 1989-ben, a rendszerváltás évében kezdte benne egy kecskeméti házaspár Szegeden – mesélte János, aki másfél hónapja nyitott ki újra a vészhelyzet miatti lezárás után.

– Volt másfél hetem, amikor csak ültem és olvastam. Nem jött ide szinte senki, volt, aki félt megérinteni a könyveket. Az emberek átszoktak az online könyvrendelésre, és a tömegközlekedésről az autózásra. Kevesebben járnak erre – foglalta össze az újranyitás tapasztalatait, de úgy véli, a vírus okozta vészhelyzet csak felerősítette azokat a folyamatokat, amik eddig is megmutatkoztak.

Holczer János a héten utoljára várja a vevőit, utána pakol, és végleg lehúzza a rolót.
Fotó: Frank Yvette

Elmaradtak a fiatalok

Egyre többen rendeltek már a lezárás előtt is könyvet a netről, és elmaradoztak a fiatal vásárlók. Pedig Jánosnak mindig voltak fiatalabb vevői is, szegediek generációival szerettette meg az olvasást.

– Aki először kért egy Terminátoros könyvet, annak legközelebb lehetett ajánlani egy kicsivel komolyabb, bővebb szókincsű irodalmat, és így tovább, fokozatosan. Volt, aki tőmondatokban beszélt, amikor először megállt nálam, és évekkel később már nagyon szépen, gazdagon fejezte ki magát. Nem tudom, olvasnak-e egyáltalán mostanában a fiatalok, és ha igen, hol veszik a könyvet?

Örökbe fogadják a kocsit

Holczer János, látva a változásokat, amiket felgyorsított a vírus, úgy döntött, bezár. Eddig sem lehetett meggazdagodni a könyv­árusításból, és nem is ez volt a cél, a hasznot visszaforgatta az árukészletbe, de azt nem engedheti meg magának, hogy ne legyen bevétele.

A héten még várja a vevőket, utána eltűnik a fehér lakókocsi. A járművet az X-Embörök nevű szegedi képregényrajzoló csapat fogadja örökbe. Még nem publikus, mik a terveik vele, ahogy János sem tudja egyelőre, hogyan tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában