Öntözési beruházás, modern csomagolóüzem és hűtőház is épül

2020.07.28. 10:17

22 milliárdos fejlesztés a Homokhátságon és a nagybanin – Galéria

Több mint 22 milliárd forintos beruházást jelentett be kedd reggel Szegeden Nagy István agrárminiszter. A homokháti öntözésfejlesztésre épülő intenzívebb termeléshez kapcsolódóan Mórahalmon 6 milliárd forintból csomagolóüzem, a régi dorozsmai nagybani piac helyén pedig kétszer ennyiért hűtőház épül.

Kovács András

Szeged 2020.07.28. Nagy István agrárminiszter sajtótájékoztatója a nagybani piacon képen: Nagy István agrárminiszter fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

A keddi sajtóeseményen házigazdaként Lekeny Márk, a Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacot üzemeltető Hansa-Kontakt Invest Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be a helyszínt. A sztrádalehajtónál 15 hektáron az 1500 fedett árusítóhelyen túl 12 ezer négyzetméteres csarnok is része az ország és a régió legmodernebb nagybani piacának.

A forgalomra sem panaszkodhatnak, idén elérhetik a 280 ezer belépőt.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere hangsúlyozta, a Homokhátság az ország kiemelt zöldség- és gyümölcs termőtája, jövőjének kulcsa pedig a terület vízellátása.

– Algyőnél kiemeltük a Tisza vizét és azt Domaszéken tartjuk bedugózva – fogalmazott, jelezve, hogy az öntözésfejlesztési beruházás első elemei már elkészültek.

A végeredmény környezetkímélő lesz, nem a rétegvizeket, hanem a folyó fölöslegét használva. Mindez legalább ezer család megélhetését teszi biztonságosabbá Domaszéktől Üllésig, Röszkétől Forráskútig, amit az is segít, hogy szövetkeztek a CBA-val. A Tisza vizétől kezdve a csomagolás befejezéséig 22 milliárd forintos lesz a beruházássorozat.

Nagy István a szegedi nagybani piacon.
Fotó: Kuklis István

A részleteket és a fő számokat Nagy István agrárminiszter ismertette. A mintaprojekt első nagy fejlesztési területe a vízellátás, ami biztos hátteret teremt az 1500 hektár öntözéséhez szükséges technológia telepítéséhez és a kapcsolódó beruházásokhoz, amelyek költsége megközelíti a 4,4 milliárd forintot. A kapacitás növelésével 1,4 millió köbméter öntözővíz tárolható be, így újabb termőterületeket lehet művelésbe vonni nagyobb termelésbiztonság mellett.

Mórahalmon több mint 6 milliárd forintból válogató-csomagoló árukezelő központ épül, Kiskundorozsmán, a nagybani piac helyén pedig egy 10 ezer négyzetméteres alapterületű hűtőházat húznak fel a legkorszerűbb – a gyümölcsök és a zöldségek tárolhatósági idejét jelentősen megnövelő – ultra alacsony oxigénszintet biztosító technológiával. Ez utóbbi, geotermikus energiaellátásra, valamint gépesített zöldség- és gyümölcs mosó, osztályozó, csomagoló, címképző technológiára épülő beruházás értéke 12 milliárd forint.

– Az ipari méretű hűtőház egész évben el tudja látni a hazai tulajdonú hipermarketeket, a CBA, a REÁL, a COOP üzletláncokat, a bolthálózatokat, a közétkeztetést jó minőségű, kedvező árfekvésű, ízletes, egészséges és biztonságos magyar zöldségekkel, gyümölcsökkel Dél-Magyarország legfontosabb nagybani piacán keresztül – hangsúlyozta Nagy István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában