Szeged

2020.07.24. 11:54

A házassági perekről egyeztettek az egyházmegyei bírák

 Mi­­vel az egyházmegyei bíróság működése lényegileg ok­­iratok szintjén valósul meg, csak a három bíró találkozik egy ítélet meghozatala miatt, ezért szükséges, hogy a bíróság összes tagja évente leg­alább egyszer összejöjjön.

Munkatársunktól

Így történt ez a napokban Kovács József bírósági helynök vezetésével. Az egyházmegyei bírók, a kötelékvédő, két ügyvéd, az ügyhallgató és a jegyző részvételével tanácskozott a Püspöki Bíróság a püspöki székházban.

A helynök az ügyhallgatók pon­­tos munkájára hívta fel a fi­­gyelmet, mert gondot jelent, ha olyan tanút jelölnek meg a felek, aki nem ismeri igazán az adott házasság történetét.

A helynök felhívta a figyelmet a Ferenc pápa által kiadott „Mitis Iudex” kezdetű törvényre, amelyben a Szentatya lehetővé tette a tanúk számára a szavahihetőségük igazolását. A bírósági helynök a házasság színlelésével kapcsolatban néhány helyzetre hívta fel a figyelmet, és megfelelő irodalmat is ajánlott ebben a témában. A bíróság ügyvédje összeállított egy listát azokról a dokumentumokról, amelyeket egy házassági per miatt az érdeklődőknek be kell szerezni és be kell nyújtani a bíróságnak. Ezt a dokumentumot min­den lelkipásztor megkapja, valamint az egyházmegye hon­lapjára is felteszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában