Új tárlattal bővült az ásotthalmi Rózsa Sándor Élményház

2020.07.15. 17:31

Betyárélet Ásotthalmon + galéria

Érdeklődve hallgatták az ásotthalmi gyerekek szerda délután a hat éve megnyitott Rózsa Sándor Élményházban az alföldi betyárról, Rózsa Sándorról szóló történeteket Kunsági Bogár Bálint hagyományőrzőtől.

Arany T. János

Ásotthalom, 20200715. Rózsa Sándor Élményház új tárlat megnyitása. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

– Rózsa Sándor 207 éve, július 10-én született, aminek tükrében szeretnénk méltóképpen megemlékezni Ásotthalom híres-nevezetes betyárjáról. A róla elnevezett emlékház ezért új tárlattal bővült, amelynek tematikája az 1848/49-es Szabadságharc és forradalom betyár szemmel – köszöntötte az érdeklődőket szerda délután Gilice Dániel, a Várostanya Településfejlesztő és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az ásotthalmi Rózsa Sándor Élményház előtt.

A tárlat részletes bemutatására az ügyvezető az autentikus betyár ruhába öltözött Kunsági Bogár Bálint hagyományőrzőt és Rózsa Sándor egyik legnagyobb kutatóját kérte fel, aki alapos részletességgel beszélt a szabadságharc betyár vonatkozásairól. A kiállításon többek között a betyár rokonságának fotói mellett a betyárság társadalmi felépítése, az általuk használt fegyverek és öltözködésük is megismerhető.

Ásotthalom első, kiemelkedő turisztikai látványosságát, a Rózsa Sándor Élményházat hat éve, 2014. július 18-án adták át. Megnyitójának díszvendége volt Oszter Sándor, Kossuth – és Jászai Mari díjas színész, akit 1971-ben a Rózsa Sándor című tévéfilm főszerepe tett országosan ismert színésszé.

Az élményházban helyet kapott egy börtöncella is, amely panoptikumként működik, a börtön rácsai mögött maga Rózsa Sándor várja a látogatókat. A házat nem csak belül töltötték fel tartalommal, a ház környéke is látnivalókat kínál: előtte található a betyár első köztéri faszobra, amely helyi mesterek keze munkája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában