Szeged

2020.07.01. 16:30

Bűnügyeknél használják majd az SZTE által fejlesztett szagdetektort

Forradalmasíthatja a kriminalisztikai gyakorlatot a szagdetektor és a szagmaradvány-rögzítő technológiai rendszer, amelynek megalkotásában a Szegedi Tudományegyetem is szerepet vállalt. A rendszer lehetővé teszi az emberi szagmaradványok hatékonyabb és gyorsabb rögzítését, tárolását és feldolgozását.

Munkatársunktól

20200322 Szeged SZTE Rektori Hivatal József Attila tudományegyetem Rektori hivatal SZTE Szegedi Tudományegyetem Képen: Szeged, Dugonics tér 13, 6720 Fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Fotó: Török János

Bűnügyi helyszíneken alkalmazzák majd a Szegedi Tudományegyetem, a Vital Management Kft. és a This Is It Kft. közös projektjének gyümölcsét, a hordozható emberi szagdetektort és a szagmaradványt rögzítő eszközöket. A fejlesztés 566 millió forint állami és európai uniós támogatásból valósult meg.

A projekt legfőbb célja az volt, hogy a jelenlegi, hagyományos kriminalisztikai eljárást egy új, modern és hatékonyabb szagdetektáló technológiával egészítse ki. A bűnügyi helyszíneken valós időben jelenítse meg, valamint hitelesen és hatékonyan rögzítse az emberi szagmaradványokat. Másodlagos célként pedig az új technológia révén a büntetőeljárás későbbi, szagazonosító büntetőeljárási folyamata eredményesebb és tudományosan megalapozottabb alkalmazássá válhasson.

A projekt során kétféle, emberi szagra érzékeny szen­zo­mátrixot fejlesztettek a szakértők, továbbá egy nano­technológiai alapú szagrögzítő anyagot, amely forradalmi reformként robbant be a szagmaradvány-konzerválási gyakorlatba. A fejlesztők ezek felhasználásának technikai hátterét is megteremtették: egy-egy különálló és egy integrált szagdetektáló és szagrögzítő prototípust alkottak. Az észlelt és rögzített emberi szag feldolgozására pedig készítettek egy felügyeleti szoftvert, valamint egy 5D-s virtuális helyszíniszemle-modellező és dokumentáló programot.

A Szegeden, Mórahalmon és Kecskeméten megvalósult projekt kriminalisztikai jelentősége kimagasló. Az új rendszer lehetővé teszi a szagmolekulák helyszíni detektálását, több mérés gyors, összehasonlító elemzését, azok térben és valós időben történő megjelenítését, valamint az adatok biztonságos tárolását és utófeldolgozással további elemzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában