Gyászhír

2020.07.17. 17:19

Elhunyt Németh László lánya

Életének 86. évében, hosszú betegség után elhunyt Lakatosné Németh Ágnes, Németh László lánya. A hírről Árva László, a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola igazgatója tájékoztatta lapunkat.

Kovács Erika

Forrás: Pixabay

– Németh László önkéntes hódmezővásárhelyi száműzetése idején édesapja mellett volt 1947 és 1949 között. A leánygimnázium tanulójaként mind Hódmezővásárhelyt, mind iskoláját valódi otthonának tekintette. Később szoros kapcsolatot tartott az édesapja emlékét őrző és ápoló intézményekkel, azok vezetőihez – mások mellett Grezsa Ferenchez, Földesi Ferenchez, Almási Istvánhoz, Vas Istvánnéhoz – igazi barátság fűzte. Az ő közbenjárásának köszönhetjük, hogy 2001-ben – Németh László születésének századik évfordulóján – a Hódtói Iskola felvehette a nagy író nevét.

Bár vegyészmérnökként szerzett diplomát, nagy hozzáértéssel közreműködött Németh László hagyatékának sajtó alá rendezésében. Édesanyjával és férjével, Lakatos Istvánnal közösen összeállította a Németh László élete képekben című kötetet. 1975-től gyűjtötte és Grezsa Ferenc, illetve Domokos Mátyás közreműködésével négy kötetben kiadáshoz segítette az író levelezését. Ő gondozta a Magam helyett és A felelősség szorításában című kötetek szövegeit. 2008-ban a Németh László életét bemutató dokumentumfilmhez forgatókönyvet írt, vállalta az elkészítés költségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában