Jelenleg húszan dolgoznak a mintaprogramban

2020.07.07. 20:35

A közmunkával feldíszítik és táplálják Ópusztaszert

Ópusztaszeren idén 20 közmunkás dolgozik két programban, a szociálisban és a mezőgazdasági startmunka mintaprogramban, amelyekkel gondozzák, feldíszítik és élelmiszerrel látják el a falut.

Imre Péter

A közmunkaprogramok idén is ellátják élelmiszerrel az ópusztaszeri intézményeket.

Fotó: Kuklis István

Tavalyelőtt, 2018-ban 27-en végeztek közmunkát Ópuszta­szeren, ahol a programokat olyan jól valósították meg, hogy a megyében, Csanádalberti mellett, belügyminisztériumi elismerő oklevelet és 10 millió forint eszközbeszerzésre fordítható jutalmat vehetett át Makra József polgármester. A közfoglalkoztatás azóta is példamutatóan működik a településen.

A húst is közmunkában állítják elő.
Fotó: Kuklis István

Karbantartás, virágültetés

– Mindig fontos volt számomra, hogy jól működjön a közfoglalkoztatás, és az abban tevékenykedők valódi értékeket teremtsenek, amit hasznosíthat Ópusz­­taszer – közölte a polgár­mester. Idén két programban, a szociális jellegűben és a me­­zőgazdasági startmunka mintaprogramban 20 ember dolgozik, az előbbiben július 1-től tizenkettő, az utóbbiban egész évben nyolc.

A szociálisban a környékbeli földutak karbantartását, fűnyírást, fűkaszálást, parlagfű-mentesítést, csatornatisztítást végeznek, valamint megoldják a településen lévő buszmegállók takarítását, tisztán tartását. A mezőgazdasági projekthez csatlakozást jelent a virágültetés: a büdöskék, vagy szebb nevükön a bársonyvirágok már helyükre kerültek, az árvácskákat most nevelik és augusztus végén, szeptember elején ültetik. – A virágosítás a szívügyem, az, hogy az Ópusztaszerre érkezők rendezett, szép faluképpel találkozzanak – mondta Makra József.

A közmunkaprogramok idén is ellátják élelmiszerrel az ópusztaszeri intézményeket.
Fotó: Kuklis István

Zöldség és hús az asztalra

A mezőgazdasági startmunka mintaprogramban nyolcan vesznek részt, és a legnagyobb projekt ezen belül – bár sertéseket is tartanak – a zöldségtermesztés, azon belül krumpli, répa, gyökér, petrezselyem, retek, paprika, hagyma terem az önkormányzat kertészetében és kerül – a terménytároló és a konyha érintésével – feldolgozott formában az asztalokra. A közétkeztetésből a bölcsődéstől a tanyán élőkön és közszolgákon át a nyugdíjasokig szinte mindenki részesül.

Koronavírus

A falu első emberétől azt is megtudtuk, hogy a biztonsági előírások folyamatos betartásával – például 1,5 méteres védőtávolság – a koronavírus-járvány nem okozott különösebb fennakadást a helyi közfoglalkoztatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában