Csinálják a fesztivált milliós megvonások után

2020.07.10. 11:45

Ki fizeti majd a rendezvényeket?

Hétvégén indul a fesztiválszezon a szegedi Partfürdőn. Azoknak a cégeknek kell rendezvényt szervezni, amelyektől jelentős összegeket vont el az önkormányzat a koronavírus elleni védekezés miatt.

Munkatársunktól

Szeged, rakpart fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Csak három napot autózhattunk a rakparton, miután a Ti­­sza visszatért a medrébe, a hétvégén ismét tilos lesz, ugyanis augusztus 31-ig minden szombaton és vasárnap lezárják az autós forgalom elől. Indul a Szeged főutcája a Tisza rendez­vénysorozat, és a rakparton ki­­zárólag sétálni, biciklizni és sportolni lehet majd.

Lesznek kulturális programok is, ezeket a szemközti Partfürdő fogadja be. Azok a társaságok rendezik majd a fesztivált, amelyektől az önkormányzat nemrégiben több száz millió forintot vont el arra hivatkozva, hogy a koronavírus elleni védekezés Szegednek milliárdokba került. Most pedig arra kötelezték a cé­­geket, hogy fesztivált szervezzenek.

Megkérdeztük a városvezetést, hogy pontosan mekkora ki­­adást jelent egy-egy gazdasági társaságnak, valamint az önkormányzatnak, amely amúgy is 5 milliárd forintos, előre nem tervezett kiadással küzd a koronavírus-járvány mi­­att. Kérdésünkre azonban nem kaptunk választ.

Hétvégente már nem autózhatunk a rakparton.
Fotó: Kuklis István

A fesztiválszervezés miatt például az IH Rendezvényközpontnak kell mélyen a zsebébe nyúlnia már ezen a hétvégén. A cégtől a júniusi közgyűlésen 68 millió forintot vont el az önkormányzat. Most szabadtéri táncelőadást és -oktatást kell tartaniuk, valamint a Belvárosi mozival közösen kültéri filmvetítést rendeznek a Partfürdőn.

Szombaton a Sose halunk meg című vígjátékot, vasárnap pedig a Macskafogó című rajzfilmet vetítik.

A következő hétvégén a Szegedi Sport és Fürdők Kft. lesz a házigazda. Tőlük 18 millió forintot vontak el, most egy teljes hétvégét kell megtölteniük programokkal.

Augusztus 1–2. a környezetvédelem je­­gyében zajlik majd, a Szegedi Környezetgazdál­kodási Nonprofit Kft. lesz a főszervező, az a cég, amelyik 217 millió forintnak mondhatott búcsút. A Szegedi Hulladékgazdálkodási Kft., a Szegedi Távfűtő Kft., valamint a Szeged Pólus Nonprofit Kft. is közreműködik majd a programokban. Az utóbbi cégnek 40 millió forinttal kurtították meg a köz­­gyűlésen a költségvetését.

Augusztus 8-án és 9-én viszont változik a házigazda személye. Eredetileg a Szabadtéri Játékokat szervező cégnek és a Szegedi Szimfonikus Zenekarnak kellett volna közösen előadást tartani, de nyilvánosságra nem hozott okok miatt inkább a helyi művelődési házak állítják majd össze a műsort.

Felmerül viszont a kérdés, hogy ki fizet a végén? Ki téríti meg a rendezvények költségeit? Például a mozizáshoz szükséges áramot, a négy mobil vécé bérleti költségét, vagy a szemét­szállítás díját? Ezek szintén jelentős kiadások lehetnek az amúgy is nehéz helyzetben lé­­vő cégek számára.

Lapunknak Mihálik Edvin zöld város programért felelős tanácsnok azt mondta, a Huszár Mátyás rakparton a lépcsőtől lefelé nem a város, hanem az Ativizig feladata a hulladék eltakarítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában