Helyi mester munkája is az új jármű

2020.07.15. 12:53

Ladikot készítettek Mártélyon a tiszai műanyag hulladékból – Galéria

A Tisza-parti Mártélyon bocsátották vízre az első, újrahasznosított műanyagból készült ladikot.

Kovács Erika

A Tisza-parti Mártélyon bocsátották vízre az első, újrahasznosított műanyagból készült ladikot. .JPG

Forrás: Tiszai PET Kupa

Évszázados hagyományt gondolt újra a PET Kupa. A Tiszából gyűjtött folyami műanyag hulladékból elkészült az első Tiszai Plasztik Ladik.

A modern anyagot, az újrahasznosított műanyag pallókat egy mártélyi ladik készítő mester munkálta meg, megtartva az ősi formát és szerkezetet. Ugyancsak ebben, a Tisza-parti faluban avatták fel ünnepélyes keretek között az innovációs újdonságot.

Hagyományos modellek alapján született meg az innovációs újdonság.
Fotó: Tiszai PET Kupa

Fenyő helyett műanyag „deszkákból”

A tiszai ladik hazai fából készült kishajó. Hagyományos, csapott formáját évszázadok alatt nyerte el. Előnye, hogy a folyóvízen halkan és gyorsan mozog. Elsősorban vörösfenyőből, vagy borovi fenyőből készül. Ez utóbbi hagyomány most megdőlt. A plasztik ladikot szerdán Mártélyon bocsátották vízre.

– Az eladott műanyag palackok több mint 90 százaléka nem kerül újrahasznosításra – mondta az ünnepségen Putz Anita, Mártély polgármestere, aki utalt egy kutatásra is, ami szerint évi átlagban minden ember negyedkiló műanyagot „fogyaszt” el.

Vízre bocsájtották az első újrahasznosított műanyagból készült ladikot.
Fotó: Tiszai PET Kupa

 

A hulladékban is rejlik erőforrás

Hizó Ferenc, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta, a plasztik ladik jól szemlélteti, hogy a látszólag értéktelen hulladékok hogyan élednek újjá használati eszközként, ezzel mutatva meg a hulladékban lévő erőforrást, mint értéket.

Szódával avatták fel a speciális anyagú csónakot

Molnár Attila Dávid, a Tiszai PET Kupa tagja, a ladik ötletgazdája kiemelte, örülnek, hogy Szabó László ladikkészítő mester ilyen jól megoldotta a feladatot.

– A technikai nehézségekre fittyet hányva újra és újra nekifutva addig dolgozott, amíg a hajó el nem készült. Köszönet az önkénteseinknek is, akik munkáját az alapanyag dicséri. Amit itt látnak, az nem más, mint annak a műanyagnak a ledarált, színre válogatott, szeparált, felmelegített és nagy nyomás alatt lappá préselt formája, amiket önkénteseink a Tiszából halásztak ki. Ez a forma azonban mit sem ért addig, amíg a mester kezével nem találkozott.

A PET kalóz hagyomány szerint szódavíz-locsolással avatták fel a csónakot, majd Szabó László ladikkészítő mester és Molnár Attila Dávid ötletgazda a vízen is kipróbálták a ladikot, ami kiválóan vizsgázott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában