Szúnyoginvázió

2020.07.02. 14:17

Hemzsegnek a lárvák a Tiszában + videó

Több tényező is kedvez a szúnyogok szaporodásához, a Tiszán levonuló árhullám, az elmúlt hetek csapadékos időjárása mind hozzájárul a populáció növekedéséhez. Az interneten látványos videó is keringett arról, hogy milliószámra hemzsegnek a lárvák a vízben.

Kozma Rita

20200608 Szeged Hol tart a Holt-Tisza hattyasi rehabilitációja? Tesztelhetik a Holt-Tisza iszapját, amely évtizedek alatt változott bűzös szúnyogtanyává pedig egykor népszerű fürdőhely volt. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

– Nálunk még a széken keresztül is csípnek a szúnyogok! – jót derültünk a szerkesztőségben a kollégánk ezen megjegyzésén, amikor a szúnyogok okozta kellemetlenségekről beszélgettünk. Hiszen itt a nyár, és vele együtt megjelentek a vérszívók is, amelyekből a folyóparti városban, amúgy sincs hiány. Elég csak megnéznünk Tóth Gábor Gyula videóját, amit a napokban készített.

Az idén először a légi szúnyogirtás nem kémiai szerekkel történik, így felmerül a kérdés, kell-e aggódnunk a szúnyoginvázió miatt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részéről már zajlik az irtás, Tátrai János tűzoltó alezredest kérdeztük a témáról.

– Ezen a héten a Tisza vonalára koncentrálunk, a szúnyoglárvák közkedvelt élőhelyeit kutatjuk fel. Mivel a folyó kilépett a medréből, ezért most különösen megszaporodott a lárvák száma és ez az idő is tökéletes a számukra – mondta az alezredes, hozzátéve, hogy a jövő héten a településeken is megkezdik a szúnyogok irtását.

A légi szúnyogirtás idéntől már csak biológiai szerekkel történik, de a szárazföldi irtás során továbbra is használnak majd kémiai szereket.

A katasztrófavédelem és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. péntektől jövő hét keddig a napnyugta utáni órákban a Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szert alkalmazzák, ami a kijuttatott csekély mennyiségben az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, kint szárított ruhákat a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szúnyogok irtása érdekében mi is sokat tehetünk, erről bővebben itt olvashatnak.

https://www.delmagyar.hu/kozelet/helyi-kozelet/szunyogkeltetok-vannak-a-kertben-munkahelyeken-6590186/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában