Értékes dokumentumokat rejt

2020.07.28. 12:21

Megújult a Bethlen-gimnázium három évszázados könyvtára

Csaknem egy év alatt újították fel a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium mintegy három évszázadot megélt tanári könyvtárát. A sűrű, rendezetlen sorok, plafonig érő polcok helyett gyönyörű térben gondozzák az ott található huszonötezer kötetet.

T. Sz.

20200630 Hódmezővásárhely A Bethlen Gábor Református Gimnázium könyvtára Fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Muzeális anyagával és mintegy hatvanezer kötetével páratlan a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium könyvtára. Tizenhatezer kiadványt az olvasóterem galériás rendszerében érnek el a diákok, míg az 1945 előtti dokumentumok alkotta állomány egy külön helyen található.

A hosszú ideje szinte csak raktárként működő tanári könyvtárat újították fel, egy évig dolgoztak a mostani kialakításon. Így ezután az itt fellelhető évszázados értékeket ismét látogathatják a diákok. A térhasználattal a könyvtár eredeti funkciójához közelítenek: az archaikus tér különleges, a könyvtári hagyomány szerint Olimposznak nevezett galériáján például kiscsoportos órákat is tartanak majd. Innen szinte felülről tekinthetünk le az ódon polcokon fellelhető különlegességekre.

– Ezért a gyűjteményért végeztem el a könyvtárszakot az 1990-es évek elején – mondta Simon Ferenc magyartanár, az intézmény egykori, 1990 és 2014 közötti könyvtárosa. Hozzátette, az intézménybe belépve lenyűgözte a hangulata, az illata és az aurája.

Hatvanezer kötetes az iskola könyvtára.
Fotó: Kuklis István

– Földesi Ferenc akkori igazgatónak jeleztem szándékaimat, és ő mindenben támogatott. Büszke vagyok rá, hogy az 1990-es években pályázati támogatással az összes, 65 darab 16. századi dokumentumunkat sikerült restauráltatnunk. Ez a gyűjtemény legértékesebb állományrésze. Olyan ritkaságok találhatók itt, mint Szenczi Molnár Albert saját, latin nyelvű bibliája, Bonfini 1758-ban, Bázelben kiadott, Rerum Ungaricarum decades című műve és Bornemisza Péter prédikációs gyűjteményének első kiadása 1574-ből, a könyvtár legrégebbi, magyar nyelvű könyve – sorolta.

Az 1723 óta működő gimnázium 1727-ben alapított könyvtári állományát a történelmi viharok eseményei sem tépázták. Ahogy Simon Ferenc fogalmazott, a gyűjtemény különlegessége, hogy egyben maradhatott. Nem szedte szét 1948 után az államosítás sem, így a 18. század elejétől szervesen épülő református középiskolai könyvtár megőrizte arculatát.

Itt találta meg például egy elrejtett, „szakszervezeti iratok” feliratú csomagban az 1956-ból származó újságokat, röplapokat.

A tér megújításával párhuzamosan, Kádárné Zsoldos Edit könyvtáros vezetésével egy 4-5 fős, kulturális közfoglalkoztatottakból álló munkacsoport dolgozta fel a kötetek adatait a vásárhelyi közös elektronikus katalógus számára. A levéltári jellegű iratanyagok és a csaknem 20 ezer kötetes külön gyűjtemény a Malom utcai iskolaépületben kialakított raktárkönyvtárban érhetőek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában