Helyi közélet

2020.07.08. 18:23

Nem került rá uszadékterelő, eljárást indítottak a kishajókikötő ügyében

Közigazgatási hatósági eljárásban vizsgálja a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság az újszegedi kishajókikötő esetét, lezárultáig nem üzemeltethetik. Az úszómű a Maros áradásával érkező uszadék miatt került bajba, amit uszadékterelővel elkerülhettek volna.

Munkatársunktól

Amíg a vízirendőrök vizsgálata tart, nem üzemelhet a kikötő (illusztráció).

Fotó: Karnok Csaba

A Maros áradásával érkező nagy mennyiségű uszadék miatt le kellett bontani az északi mólót az új kishajókikötőnél, a Partfürdőn – írta meg lapunk június utolsó hetében. Az úszóműre nem került uszadékterelő, emiatt a hordalék megrekedt a móló és a part között. A további problémákat a KÉSZ holding uszálya előzte meg: felfogta és a sodorvonalba terelte az uszadékot. A terelőt már terveztetik, de eleve kellett volna rá szerelni a partot és a Tiszát jól ismerők szerint.

Úgy tudjuk, a kishajókikötő ügyében a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárást indított. A vizsgálat lezárultáig nem ad­ható ki közelebbi információ az esetről, ezért általánosságban kérdeztük: milyen jogcímen le­­het hasonló esetekben eljárást indítani? Amíg le nem zárul az eljárás, szabad-e használni az úszóművet? A hatóság kötelezheti-e az úszómű átalakítására az üzemeltetőt?

Amíg a vízirendőrök vizsgálata tart, nem üzemelhet a kikötő (illusztráció).
Fotó: Karnok Csaba

A Jász-Nagykun-Szolnok Me­­gyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya megerősítette, hogy a Tiszai Vízirendészeti Rend­­őrkapitányság jelenleg közigazgatási eljárás keretében folytatja a vizsgálatot. Az is kiderült, hogy befejezéséig a kikötő nem üzemeltethető – tehát a kishajó-tulajdonosok sem tudják használni, akik fizettek a helybérlésért –, kizárólag akkor tevékenykedhetnek rajta, ha vészhelyzetet kell elhárítani.

A hasonló eseteknél az eredeti állapot visszaállítása után a ha­józási hatóság hivatalos szemlét tart, utána engedélyezheti a kikötő üzemeltetését. A rendőrség a hatóság szakmai véleménye alapján zárja a vizsgálatot és teszi meg a további intézkedéseket. Az úszómű bármiféle átalakítása csak hajózási mérnök tervei alapján és a hajózási hatóság jóváhagyásával történhet.

Tavaly májusban megírtuk: összesen 299,95 millió forint európai uniós támogatást nyert Szeged városa a Partfürdő tu­­risztikai fejlesztésére. A projekt részeként készült el a kishajókikötő is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában