Terápiás foglalkozásoknak is otthont ad

2020.07.12. 10:03

Otthonra találnak a sérült fiatalok Makón

Sz. I. M.

Ősszel indulhatnak a makói Erzsébet ház sérült fiatalokat szolgáló programjai. Az épület egyúttal a tehetséges fiatal művészek fejlődését is segíti a jövőben.

– Bár most nyári táboroknak ad otthont, ősztől, a szükséges hatósági engedélyek megérkezése után az Erzsébet ház kész a halmozottan sérült fiatalok napközi ellátását, fejlesztését biztosítani – válaszolta lapunk kérdésére Farkas Éva Erzsébet, a házat fenntartó Angyalsóhaj Alapítvány fővédnöke.

Mint megírtuk, az alapítvány egyik fontos célja volt, hogy létrehozzon a városban egy olyan központot, amely a halmozottan sérült fiataloknak nyújt lehetőséget a további fejlesztésre, ők ugyanis iskolába 23 éves korukig járhatnak. Ezt követően megoldatlan az intézményi ellátásuk – életüket otthonukban, leginkább a külvilágtól elszigetelve élik, így ők leépülnek, családjuk pedig a 24 órás felügyelet miatt a külvilágtól elszigetelődik.

Az egyház által használatba adott, akadálymentesített Szent István téri polgárházban van közösségi tér, különböző fej­­lesztő foglalkozások tartására alkalmas termek, terápi­­ás szobák, és a felszerelés is megvan.

Farkas Éva Erzsébet azt mondta, reményeik szerint szeptemberben, heti 2-3 alkalommal – attól függően, mennyire érnek rá a terápiás foglalkozásokat vezető szakemberek – ez a szolgáltatás elindulhat.

Hozzátette: a ház másik, eredetileg megálmodott funkciója az, hogy lehetőséget biztosítson a tehetséges helybeli fiatal művészeknek a fejlődésre. A művészeti iskolák vezetőivel már folynak az egyeztetések arról, milyen szakmai rendezvények, képzések szolgálhatnák a legjobban ezt a célt.