Méretes, egzotikus növények

2020.07.30. 20:20

Szubtrópusi dzsungelt nevel kertjében a tápéi hobbikertész – Fotók

Ember méretű Alocasia levelek alatt aranyhalas dísztavacska húzódik meg a Tisza-töltéssel átellenben. Csende Tibor tápéi kertjében olyan növényritkaságokat gondoz, mint az Alocasia, Colocasia, Xanthosoma. Mellettük sokféle banán, tízfajta Canna és kála töveit gondozza, szaporítja régóta.

Tóth A. Péter

A banánfa jelenleg 5 méter magas, az Alocasiák levelei hamarosan egy méternél is nagyobbak lesznek. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Tápé főutcájának egyik kertjében különleges növényeket gondoz egy fiatalember. Csende Tibor kertjében öt méter magas banánfa, sivatagi rózsák és temérdek más egzotikum mellett lenyűgöző Alocasiák élnek. Az egzotikus szubtrópusi növények hatalmas leveleiknek köszönhetően igazi dzsungelhangulatot kölcsönöznek az átlagos méretű kertnek.

– Évekkel ezelőtt egy dugványozni való narancságért men­­tünk el egy ismerőshöz, he­­lyette egy igazán különleges trópusi növénnyel tértünk haza. Azóta valódi dzsungellé alakult át a kertünk. Öt éve kaptam az első banántövemet egy munkatársamtól, majd két év múlva az első két Alocasia növényemet születésnapi ajándék gyanánt – mondta lapunknak Csende Tibor hobbikertész.

Esőztetőrendszer

A tápéi férfi szerint a trópusi növényekkel koránt sincs annyi gond, ahogyan azt a legtöbb ember elképzeli. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az egyes növényeket hogyan tudja a kontinentális éghajlaton átteleltetni egy hazai kertész.

– A mi éghajlatunkon jól tarthatók ezek a növények, nyáron akár szabad földbe is ki lehet ültetni őket, amit hatalmas méretekkel, méteres levelekkel hálálnak meg. Mivel többségük állandó párás környezetben érzi jól magát, öntözőrendszert és esőztetőt telepítettem, ami időzítővel van ellátva – sorolta házigazdánk. Hozzátette, kétóránként kapcsol be reggeltől estig a rendszer, csupán éjszaka nem mű­­ködik.

Üvegházban melegednek

Csende Tibor szubtrópusi növényei télen is legalább 15 fokot igényelnek. Gyűjteményében vannak sivatagi rózsák, amelyek már 20 fokon átteleltethetők. Az évek alatt ezért a kertész két növényházat alakított ki, tavasszal és ősszel nagyjá­ból két hetet vesz igénybe a növények áttelepítése.

– Télen az első növényházba a melegigényes sivatagi rózsák, plumériák, az érzékenyebb ba­­nánok, hibiszkuszok, és a ki­­sebb méretű Alocasia növények fiatal példányai kerülnek sok kisebb növény – például kálák – társaságában. A második házban azok a növények telelnek, amelyek kevésbé igénylik a magas hő­mérsékletet, a banánok, a citromfák, a colocasia Esculenta és a leanderek – tette hozzá a kertbarát.

A férfi kedvencei a varie­gata monstera és a variegata macrorrhiza növények, amelyek elsőre jelentéktelen töveknek tűnnek, mégis a zöld és a fehér foltokkal tarkított leveleikről felismerhető példányok igazi ritkaságok. Csende Tibor a szubtrópusi növényeket európai gyűjtőktől tudja beszerez­­ni, hiszen kevés az a hazai kertészet, ahol ezek a növények megvásárolhatók.

Nem kell permetezni

– A nálunk megtalálható kár­tevők hernyói mellett a tavaszi, zsenge leveleket a levéltetvek is előszeretettel fogyasztják. El­­lenük permetezés helyett sárga lapokat használok, amire felragadnak a kártevők. Ezzel a módszerrel gyérítem őket. Permetezésre nincs szükség, a kiültetés után csak tápot kapnak a fiatal növények.

Lombtrágyát kapnak tavasszal, majd nyáron a gazda még nitrogéndús anyagokat juttat a földjükbe. Csende Tibor a nö­­­­vények földjét maga keveri homokból, komposztból, tőzegből és pelletált marhatrágyából. A lelkes hobbikertész min­­den magyar kertbarátnak jó szívvel ajánlja a szubtrópusi növények tartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában