Egyoldalú jognyilatkozat is elégséges

2020.07.28. 18:26

Tévhitek a felmondásról

A felmondásról és a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséről nemcsak a köznyelvben beszélnek sokszor tévesen, de még az írott dokumentumokban is gyakran keverednek a fogalmak.

K. A.

Forrás: Unsplash

– Jognyilatkozatnak hívjuk azokat a nyilatkozatokat, amelyek valamilyen jogi hatás érdekében születnek és kifejezik a nyilatkozatot tévő akaratát. Amennyiben egy munkaviszonnyal kapcsolatos témában az adott jognyilatkozatra nem találunk szabályt, akkor a ptk. szabályait kell alkalmazni – írja az EU-Tax.

A könyvelési és adózási szakportál hangsúlyozza, a nyilatkozatoknak két nagy csoportja van: az egyoldalú és a kétoldalú.

Az egyoldalú jognyilatkozat azzal, hogy megteszik, már eléri a kívánt joghatást, nem szükséges, hogy elfogadják, egyetértsenek vele, jóváhagyják. Egyedül a törvényi, például a formai követelményeknek kell, hogy megfeleljen. Kétoldalú jognyilatkozatnál két vagy több személy fejezi ki közösen az akaratát. A szerződések tipikusan ilyen, a példában is szereplő jognyilatkozatok.

A munkaviszony megszüntetése is történhet egyoldalú vagy kétoldalú jognyilatkozattal. A két eset abban tér el, hogy szükséges-e mindkét fél egyetértése vagy sem. Az azonnali hatályú felmondás és a felmondás is egyoldalú jognyilatkozat. Kétoldalú a közös megegyezéssel történő munkaviszony-megszüntetés.

A felmondás esetében tehát nem szükséges a másik fél beleegyezése, jóváhagyása. Itt annyi a fontos, hogy értesüljön a felmondásról a másik fél, tehát megfelelően kell vele közölni. Amennyiben a közlés megfelelő módon történt, a felmondás érvényes. Tévhit tehát, hogy a felmondólevelet alá kell íratni a másik féllel, hogy a felmondást elfogadja. Az átvétel igazolása más kérdés, azt célszerű megtenni személyes átadáskor.

– Közös megegyezéses felmondás nincs – szögezi le az Eu-Tax. Ha a közös megegyezés fogalma mellé odakerül a felmondási idő, felmerül a kérdés, hogy felmondásról vagy közös megegyezésről van-e szó. Mivel a közös megegyezés a felek akaratán múlik, ezért nekik kell megegyezniük a részletkérdésekről. A felmondásról törvény rendelkezik, ahol a felmondási időre is van előírás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában