Mára van elegendő őszibarack a piacokon

2020.07.09. 10:22

Üllésen sikerrel védekeztek a fagy ellen – négy éjszaka is füstöltek (Galéria)

A koraibb őszibarackfajták elfagytak tavasszal, a mostanában érők viszont már szépen teremnek Csongrád-Csanád megyében, és ez a piaci kínálaton is meglátszik. A Mars téren 400–650 forint a jellemző, de akciósan van 250-ért is. A nagybani piacon import is van a kínálatban.

Kovács András

400 forintról indul, de 650 forintért is árulnak barackot a Mars téren.

Fotó: Kuklis István

– Megeszem a vízcsap felett, hogy ne csöpögtessem össze a konyhát – mondta egy hölgy a Mars téren arra a kérdésünkre, mit kezd a megvásárolt túlérett őszibarackkal. Az itt-ott megnyomódott vagy sérült gyümölcsöt maga választhatta ki a ládából, a 250 forintos kilónkénti ár jó vételnek számított. Maximum negyedét, hatodát kell eldobni egy-egy őszibaracknak, a maradék hibátlan.

400 forintról indul, de 650 forintért is árulnak barackot a Mars téren.

400-ról indul

A legolcsóbb, már normál árú őszibarackot 400 forintért kí­nálták szerda délelőtt a piacon, de a legdrágább kiírása is hatossal kezdődött. A kínálat bőséges, a legkorábbi fajták inkább lefagytak, a most érők jobban átvészelték a tavaszi hajnali mínuszokat.

– Legalább négy éjszaka füstölni kellett a fagy ellen az őszibarack-ültetvényeken, előkerült a ködsárkány is – mondta Angéla, aki 4-5 fajta, Üllésen és a megyehatár közelében ter­­mett gyümölcsöt is árult.

Megtudtuk, tapasztalataik szerint az amerikai fajták kevésbé érzékenyek a fagyra, mint az olaszok. Ők június 20-án szedték először az őszibarackot, 840 forintos kilónkénti áron kezdték árulni, most 500–650 az ársáv. Kivéve persze az akcióst, ami csak 250 forint.

Szatymazi szedés

– A sok eső és az utána következő rengeteg napsütés miatt gyorsan és egyszerre érett az őszibarack, azért van most ennyi a piacon – mondta Jójárt Ilona, aki saját termelésű szatymazi barackot kínált. Megtudtuk, hogy ezek még nem magvaválók, azokra várni kell. Az őstermelő úgy vélte, ha kifut a mostani hullám, akkor jöhet bő egy-, szűk kéthetes csöndesebb időszak a későbbi, nagyobb mennyiségben termő fajták előtt.

– Ez idén a negyedik piacunk, de csak szombatonként jövünk, mert a párom dolgozik, ez most kivételes szerda. Nekem nincs jogosítványom, hozzá vagyok kötve, kitett a barackkal, és akkor indulhatok haza, amikor ő végzett – mondta Jójárt Ilona.

Import is van

A Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacon kedd reggel 2000–3500 forint között volt egy láda őszibarack, mérettől függően ez 6-7 kiló. Fajtáját tekintve Early redhaven, illetve Dixie red – Ruzsa, Bordány, Zákányszék és Zsombó termelői kínálták a gyümölcsöt a viszonteladóknak. Import is akadt, a Görögországból hozott kilója 440–480, az olasz szedésű 460–500 forint volt – a spanyolért 600-at is elkértek a nagykereskedők.

Magyarországon az őszibarack és a nektarin termőterülete az utóbbi években kevesebb mint a felére csökkent. Összesen 3600 hektáron van gyümölcsös, ebből 1440 Csongrád megyei. Az éves termés na­­gyon ingadozó, 16–45 ezer tonna között mozog, nálunk az elmúlt években 20–25 tonnás volt a hektáronkénti hozam.

Szakmai jóslat

– Maximum 30–50 százalékos lesz az idén az őszibaracktermés, a korai és a középkorai fajták jobban elfagytak, ám július 10. után már lesz magyar gyümölcs a piacon, mert a későbbi érésűeket kevésbé viselte meg az extrém hideg – mondta Gyuris Mihály lapunknak még május végén. A Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetségének elnöke kitűnő jósnak bizonyult, amikor jelezte, a Redhaven és a Royal Glory szépen teremhet

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában