76 évvel ezelőtt számolták fel az auschwitzi cigánytábort

2020.08.03. 13:42

A roma áldozatokért gyújtottak mécsest Szegeden – Galéria

Sosem kaptak megfelelő kárpótlást az 1944-ben történtekért a cigányok. A roma holokausztra és a 2008-2009-ben történt gyilkosságokra emlékeztek Szegeden a nemzetiségi önkormányzat tagjai.

K. A. R.

A roma holokausztra és a 2008-2009-ben történt gyilkosságokra emlékeztek Szegeden a nemzetiségi önkormányzat tagjai.

Fotó: Kuklis István

Háromezer romát gyilkoltak meg hetvenhat évvel ezelőtt, 1944. augusztus 2-án Auschwitz-Birkenauban – erre emlékeztek hétfőn, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat tagjai. A Rákóczi utcai épület előtti rendezvényen Nagy Mihály elnök elmondta, 1972 óta a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján emlékeznek meg az 1944-ben történtekről.

Hangsúlyozta, egyetlen éjszaka alatt több ezer cigányt öltek meg az auschwitzi haláltáborban. Nagy Mihály szerint mindez egy olyan folyamat utolsó állomása volt, ami a verbális agresszióval kezdődött és a gázkamrában végződött.

Az önkormányzat elnöke hozzátette: nemcsak a haláltáborban elhunytakért gyújtottak mécseseket, hanem a 2008-2009-es rasszista romagyilkosságok áldozataiért is. Az emléktábla alatt elhelyezett koszorú a Nagycsécsen, Tatárszentgyörgyön, Tiszalökön és Alsózsolcán meggyilkolt ártatlan roma emberekre is emlékeztet.

Nagy Mihály szerint a mindenkori hatalomnak, valamint a roma önkormányzatnak is felelőssége, hogy megállítsák ezeket a támadásokat. Az elnök hozzátette, azért fontos minden évben megemlékezni az évtizedekkel ezelőtt történtekről, hogy ne merüljenek feledésbe a múlt borzalmai.

A roma holokauszt története a zsidóüldözéshez képest, sokáig ismeretlen maradt a közvélemény előtt. Helmut Schmidt német kancellár ugyan 1982-ben elismerte a cigány holokauszt tényét, de a cigányságot csak az 1990-es évek elején, Ian Hancock angliai roma polgárjogi aktivista publikációi után kezdték a náci rendszer áldozatai közé sorolni. A romák teljes körű kárpótlása azonban elmaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában