A járványhelyzet idejére bezárt boltok közül néhány még nem nyitott ki

2020.08.21. 08:01

Csaknem 100 millió az IKV bevételkiesése

Két hónappal a veszélyhelyzet megszűnése után még mindig nem nyitott ki több belvárosi üzlethelyiség. Tavasszal összesen 420 IKV-bérleményt zártak be, ebből 345 után bérleti díjat sem kellett fizetni 3 hónapon keresztül. Ez több mint 100 millió forintos bevételkiesést jelentett az önkormányzati cégnek.

T. K.

Szeged – 2020.08.18. Belvárosi üres üzlethelyiségek a Kárász utcán. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Március közepén a koronavírus miatt a patikákon és élelmiszerboltokon kívül bezártak vagy csak korlátozottan maradtak nyitva a szegedi üzletek. A bevételkiesést az önkormányzat azzal kompenzálta, hogy akik a rendeletben foglalt feltételeknek megfeleltek, azoknak nem kellett bérleti díjat fizetniük. Csarnó Zsuzsánna, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója lapunknak elmondta, összesen 420 ön­­kormányzati bérlemény zárt be, amelyek közül 345 kapott mentességet. A többi bérlő részletfizetési kedvezményt vehetett igénybe, ami alapján amíg zárva tartottak, csak félhavi díjat kértek tőlük, nyitás után pedig másfél havi díjat kell fizetniük.

A veszélyhelyzet három hó­napig tartott, június 18-ától új­­raindult az élet – már ahol. Mert bár tény, hogy az elmúlt hetekben új vendéglátóhely is nyitott például a belvárosban, több üzlethelyiség viszont az­­óta is zárva van, annak el­­lenére, hogy a bérleti díjat az üzemeltetőnek így is fizetnie kell. Csarnó Zsuzsánna el­­mondta, több esetben arról van szó, hogy a kényszerű bezárást felújítási munkálatokkal kötötték össze, mivel pedig ezzel még nem végeztek, nem tudják még fogadni a vásárlókat. Rákérdeztünk a Kárász utcán üresen kongó üz­­letekre, amelyek turisztikai szempontból sem nyújtanak ideális látványt. Az elnök-vezérigazgató elmondta, a sétálóutca néhány helyisége nem önkormányzati tulajdon. Azok közül, amelyek igen, összesen 2 van, amely jelenleg nem mű­­ködik, de ezen helyiségeknek van bérlője, csak jelenleg nem hasznosítják. Hozzátette: a legfrekventáltabb területen, vagyis a Kárász utca–Passzázs sor nyomvonalán lévő üres üzlethelyiségek jellemzően udvari helyiségek.

Az üres helyiségek bérbeadására pályázat útján van lehetőség, amelyeket folyamatosan hirdetnek, és 3D-s webséta formájában megtekinthetőek további információkkal együtt a társaság weboldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában