Galéria

2020.08.08. 19:25

Gregorra emlékezik Szeged – Telt házas az emlékest

Ma Gregor Józsefre a legendás operaénekesre emlékezik Szeged, aki ezen a napon augusztus 8.-án ünnepelné nyolcvanadik születésnapját.

Imre Péter

A délutáni koszorúzást rövidesen az emlékest követte sztárfellépőkkel, egykori pályatársakkal, kollégákkal. Az est kezdete előtt sikerült megszólaltatnunk pár fellépőt.

- Fantasztikusan szerencsés vagyok, hogy ismerhettem és nagyon sokat szerepelhettem együtt Gregor Józseffel színpadon és koncerteken egyaránt – mondta Vajda Júlia, aki a Szegedi Nemzeti Színházban is sokszor lépett színpadra. Azt mondta, ha a Gergor József nevet hallja, a profizmus, a szép hang és a mérhetetlen jóindulat, jószívűség jut eszébe.

Szvétek László, aki az operaházban átvette szerepkörét és Gregor szinte atyaként gondoskodott róla, vigyázott pályájára egy sztorival emlékezett:

- Minden vasárnap reggel 6 és 7 óra között felhívott telefonon, sokszor akkor is, ha külföldön tartózkodott. Ha ebben az időben csörgött a telefon, az biztos volt, hogy ő lesz a vonal másik végén. Az egyik vasárnap rám csörgött és csak annyit kérdezett, tudom-e a Fülöp királyt magyarul, azt mondtam, hogy igen. Erre közölte, hogy akkor kisfiam (így szólította Gregor) szállj be az autódba és irány Szeged, ott fogsz helyettesíteni a Fülöp királyban. Óriási megtiszteltetés volt, hogy Szegeden, a fantasztikus szakértő közönség előtt, az ő szerepét énekelhettem, emlékezett Szvétek László.

- Sokáig nagyon fájt az elvesztése, nem tudtam feldolgozni. Mostanában kezdek kissé megnyugodni – mondta Gregor József özvegye Takács Mária, aki ott volt a koszorúzáson is. Még annyit tett hozzá: a szívemben megmarad örökké.

A Gregor-emlékest telt ház előtt kezdődött a városháza hangulatos udvarában. Elsőként az egyik legismertebb szerepe, Sarastro áriája csendült fel a Varázsfuvolából.

Szvétek László Gregor komédiázását, bohémságát is megidézte a színpadon. A koncert óriási siker. Egymást érik a vastapsok, bravózások. És Gregor is látta. A színpad egyik sarkában állt egy lámpa és egy üres fotel, abban ült. Vajda Júlia neki énekelte a Tevje a tejes ember dalt: ha Te gazdag lennél... Az volt.

Gregor Józsefre a legendás operaénekesre emlékezik a város, aki ezen a napon augusztus 8.-án ünnepelné nyolcvanadik születésnapját. Gregor est a városháza udvarán. A kép jobb oldalán a fotellel.
Képen: Rost Andrea operaénekes.
Fotó: Karnok Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában