Nem csak Makónál maradt ki idén az élővízi fürdőzés.

2020.08.27. 10:00

Idén nem tudtunk legálisan fürdeni a Tiszán

Nem csak Makónál maradt ki idén az élővízi fürdőzés. A Maros vízminősége miatt a szegedi Partfürdőn sem üzemel a szabadstrand. És idén már nem is fog.

Farkas Judit

Még mindig tilos a fürdőzés az újszegedi Laposon. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Júniusban még arról érdeklődtünk, lesz-e idén szabadstrand a szegedi Laposon: akkor az derült ki, hogy még nem került át a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. kezelésébe, ezért várni kell a következő évig. Akkor még úgy tervezték – előtte voltunk a június végi marosi árhullámnak –, hogy július első felében kinyit az egyetlen szegedi szabadstrand, ahol legálisan csobbanhatunk a Tiszában. Aztán láttuk, mennyi hulladékot hozott le a Maros, és a vízszint is jó ideig magas volt: nem lett semmi a júliusi nyitásból.

A napokban megírtuk, hogy a Maros vízállása miatt idén a makói marosi szabadstrandon sem lehetett fürdeni. A vízállás még mindig nem alacsony, a nyárból hátralévő né­­hány napra nem is fogják engedélyezni a fürdőzést, hiszen ahhoz hosszadalmas szakhatósági eljárásra volna szükség.

Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont igazgatója mondta el lapunknak korábban: a tisztiorvosi szolgálat három vízmintát ellenőriz, mielőtt engedélyt kapna a szabadstrand a nyitásra. A Tiszából vett utolsó augusztusi vízmintában is határérték feletti volt az Enterococcus baktérium jelenléte, és ha a fürdővíz mintában az Enterococcus száma meghaladja az 500/100 millilitert, akkor a fürdőhely az előírások szerint nem üzemeltethető.

Még mindig tilos a fürdőzés az újszegedi Laposon. Fotó: Kuklis István

A Partfürdőn egy medence működik, de a szabadstrand idén már nem fog, és a legálisan ki nem jelölt, de kedvelt szegedi partszakaszoknál – mint a Lapos – sem valószínű, hogy jobb a vízminőség. A probléma a Maros befolyása fölötti tiszai strandokat nem érintette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában