Csend, nyugalom és barátság

2020.08.11. 19:45

Jó volt a kapás a mindszenti horgász táborban

A barátok és a természet közelségét, a nyugalmat, az új élményeket említik a mindszenti Pintér-hídi tó partján pecázó gyerekek. A helyi egyesület szervezésében tartott táborban a délelőttök főként horgász gyakorlatokkal telnek. 

T.Sz.

Ifjú pecások a mindszenti Pintér-hídi horgásztónál. Fotó: Tábori Szilvia

Mindig mondom, hogy csendben kell maradni, meg nyugton – magyarázza a hét éves Gréti a horgászat alapvetéseit. A kislány most ismerkedik a műfajjal, a felnőtt kísérők szerint remekül csinálja. De nem ő az egyetlen a rátermett lányok közül.

– Amikor ráéreznek, előfordul, hogy ügyesebbek még a fiúknál is – mondja Rácz Árpád, a mindszenti Horgász Egyesület elnöke, aki szerint talán az aprólékosságukban, a finomabb mozdulataikban a magyarázat. Meg talán, hogy nagyon kitartóak is és másként reagálják le a helyzeteket. Meséli, az utóbbi versenyek egyikén előfordult, hogy amíg ő húsz kilót fogott, a felesége harmincötöt.

– Ötven éve horgászok, de mindig tanulok újat, kell is, hiszen rengeteg a technikai változás, az új módszer. Annak idején, ha fonálért mentünk Pista bácsi boltjába, sosem kérdezte meg, hányas méretűt szeretnénk? Egyféle volt, azzal megoldottuk a pecázást.

A mindszenti tábor tizenhét résztvevője közül páran évek óta gyakorolnak, mások most ismerkednek a technikai fogásokkal. Spiccbottal horgásznak, az a tekerőke nélküli – mondja egyikük, a gyerekek ezt használhatják. A kilenc és fél éves Gellért, a helyiek közötti az egyetlen vásárhelyi, azt mondja: a nyugalmat szereti a horgászatban, azt, hogy kellemes időtöltés. Szereti látni a halakat. Neki ez nagy élmény.

A tábor első napján összeismerkedett Ákossal, egymás mellett ülnek a tó partján takaros székeiken. A tizenhárom éves fiú azt mondja, nagyon régóta horgászik már. Neki a legfontosabb, hogy barátokkal lehet együtt ilyenkor. Azt már Gellért édesapja meséli, hogy fia mindig magának választ hobbit, ezzel is rágta a fülét egy darabig. Mártélyra és Kakasszékre járnak, utóbbi helyen keszeget, kárászt fognak. Most szinte csak törpeharcsa akad. Fiatalon egykor pecázott, sok technikai részletre emlékszik.

Az egyesület elnöke szerint sokak családjában hagyomány, de szerencsére a fiatalok ugyanúgy érdeklődnek. Tapasztalja, hogy azok, akik kiskorukban megkedvelik a horgászatot, és bár kamaszként, vagy főiskolásként máshová figyelnek, családalapítás után ismét visszatérnek. Az évek óta megrendezett nyári táborban a technikai fogások mellett a természet, a sporttársak tiszteletét, a csend és nyugalom fontosságát is tanulják a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában