Petőfi-adaptációval várja a Thealter közönségét

2020.08.21. 13:01

Klasszikusok új köntösben

A hatalom részegítő hatásáról, a korrupció, valamint a dilettantizmus térnyerésének veszélyeiről mesélt a k2 Színház Ki vele, Néró! című produkciója, amelyet hétfőn mutattak be a régi zsinagógában a Thealter fesztivál keretében. Szombaton Petőfi Sándor Az apostol című klasszikusának színpadi adaptációjával várja közönségét a k2 Színház társulata.

Koós Kata

Forrás: Thealter Színház

Fotó: Námeth György

Két erőteljes produkcióval érkezett idén a szegedi Thealter fesztiválra a nagy sikerű k2 Színház társulata. Hétfőn Kosztolányi-­adaptációval hökkentették meg közönségüket, szombaton Petőfi klasszikusát viszik színre a régi zsinagógában.

Tíz esztendő

A Kaposvári Egyetem színművészeti karán végzett Benkó Ben­­ce és Fábián Péter 2010-ben, másodéves korukban alapították meg a k2 Színházat, amellyel legfőbb céljuk a já­­ték örömének megtartása volt, valamint, hogy szabadon kísérletezhessenek, mondhassák el véleményüket, foglalkozhassanak a bennük felötlő kérdésekkel. A fiatalemberek rövid időn belül a hazai, független színhá­­zi élet meghatározó és közkedvelt alkotóivá váltak. 2014 óta állandó társulattal működnek, pályafutásuk során elnyerték már a a Thealter Helyspecifikus Projekt Fődíját, a FESZ „legígéretesebb pályakezdő” elismerését, a Jurányi-díjat és a Junior Prima díjat is. Előadásaikban nagy szerep jut a kísérletező műhelymunkának, a műfaji sok­­színűségnek, valamint az irodalmi alapanyagok radikális átírásának.

Az őrület birodalmába hívta kalandra közönségét a k2 színház.
Fotó: Német György / Thealter Fesztivál

Elmosódó mezsgye

A szegedi nemzetközi színházi fesztiválra húsba vágó darabbal érkezett a társulat. Kosztolányi Dezső Nero, a véres költő című regénye nyomán az őrület világába hívták kalandra közönségüket. A Ki vele, Néró! című előadást hétfőn mutatták be a régi zsinagógában. Fábián Péter színházat írt és rendezett a színházban. A nézők egy Néróról készülő dráma próbafolyamatába csöppentek bele, amelyet rendezője magára hagyott.

A két főszereplő (Gyöngy Zsu­­zsa és Formán Bálint) a hírt kétségbeeséssel fogadta, mely érzés csak növekedett bennük, mikor kiderült, hogy a korábbi asszisztens, a tehetségtelen Oszi (Domokos Zsolt) folytatja a darab színre állítását. A motyogó, di­lettáns és nyámnyila, újdonsült rendező alkalmatlanságát kezdetben hangos hahotákkal nyugtázta a közönség. Az idő múlásával azonban megítélése szinte észrevétlenül fordult visszájára.

A hatalom által megrészegült Oszi határozottsága ugyanis percről percre növekedett. Szerencsétlen balfácánból – apja komoly anyagi támogatására támaszkodva, továbbá tehetségtelensége felett érzett sértettségétől vezérelve – valóságos zsarnokká változott. A főszerepből kitúrva Bálintot átvette Néró karakterét, amelyet felettébb hi­­­telesen alakított. A nézőtéren a kacagást felváltotta a feszültség. Szépen lassan elmosódott a határ szerep és valóság, őrület és józanság között. Az erőteljes végkifejletet követő pillanatban pedig a jókedv helyett csupán a töprengés és a döbbenet maradt.

Mi lenne, ha...

A fesztivál záródarabjaként Pe­­tőfi Sándor klasszikusának színpadi adaptációja is megtekinthető lesz a k2 Színház társulatának előadásában szombaton, 20 órától, a régi zsi­­nagógában. Az apostol című produkciót Benkó Bence állította színpadra. Az előadás eljátszik a gondolattal: mi lenne, ha Petőfi feltámadna napjainkban, és a 19. századi eszmék által vezérelve, elkezdené jobbá tenni a világot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában