Pára, zápor, szél és vihar nehezítette a forgatást

2020.08.10. 20:35

Rózsa Sándorról készül játékfilm Mórahalmon – Fotók

Az év eleje óta tartó, hosszas előkészületek után végre forognak a kamerák a homokháti városban. Televíziós játékfilmet készít a mórahalmi Móra-Net Tv a Patkó Lovas Színház Rózsa Sándor, az alföldi betyár című darabjából. Pintér Tibor lapunknak elmesélte, a felvételen az elemekkel is meg kellett küzdeniük, de a kihívások tovább erősítették a csapatot, a profi színészek és a kitartó stáb nem hátrált meg.

Arany T. János

Az egész éjszakás forgatást három nap kamerapróba előzte meg. Ez a felvétel is akkor készült. Fotó: Dani Géza

– Több mint féléves előkészület után végre forogtak a kamerák a múlt hét közepén, amit háromnapos kamerapróba előzött meg. Hat kamerával rögzítettük a produkciót, a hangot külön vettük fel. Sajnos a felvétel estéjén többször meg kellett szakítani a munkát az eső és a vihar miatt, mert minden belehallatsztott a felvételbe, így majdnem reggelig elhúzódott a forgatás – mesélte Duka Félix, annak a tévéfilmnek a rendezője, amelyet a mórahalmi Móra-Net Tv készít a Nemzeti Lovasszínház és a Patkó Lovas Színház Rózsa Sándor, az alföldi betyár című darabjából.

Őszre készül el

A rendező hozzátette, most kezdődnek az utómunkálatok, a hang és a kép vágása, ami körülbelül szeptember vége-október elejéig eltart. Korábban megírtuk, a mórahalmi televízió pályázaton nyert pénzt a lovas produkció filmes változatának elkészítésére. A filmnek több érdekessége is lesz, ezek közül az egyik, hogy a Futó-Dobó Lovasközpont mellett eredeti helyszíneken forgatnak majd.

– Külön öröm, hogy egy helyi legendáról forgathatunk, akinek bár vitatott a megítélése, az biztos, hogy a szabadságharcban is részt vett. A filmben számos nemzeti öntudatot erősítő jelent is szerepel – magyarázta a rendező, aki megtiszteltetésnek nevezte, hogy egy ilyen produkciót készíthet a Homokhátság televíziója.

Egész éjjel forgattak

A múlt hét szerda késő este kezdődő és másnap reggelig tartó forgatást három nap kamerapróba előzte meg. A közel 45 fős színészi gárdán és statisztérián kívül 30 fős stáb dolgozott a viharos éjjelen. Duka Félix úgy fogalmazott, a stáb gerincét a Móra-Net Tv adja, de mivel kis létszámú tévéről van szó, külsősök bevonásával vették fel a produkciót.

Erősödött a csapat

– Már csináltunk ilyet, annak idején a Magyar Televízió már rögzítette három produkciónkat is. Van tapasztalatom, de mindig nagy kihívás, mert másféle munkát kíván a film és a kamera a színésztől mint a színpad. Itt finomabb, apróbb gesztusokra van szükség és még jobban figyelünk a történelmi hűségre – válaszolta Pintér Tibor musical- és operettszínész, énekes, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója arra arra a kérdésünkre, hogy milyen kihívások elé állította a színészi gárdát a tévéfilmforgatás. – Nehéz dolgunk volt, mert egész éjszaka zuhogott az eső. Hol lezúdult a víz a tetőre, hol a párával, széllel küzdöttünk, amitől a lovak is ziláltan viselkedtek. Le kellett állni, de ennek ellenére úgy gondolom, egy ilyen kihívás még erősebbé kovácsolja a csapatot – tette hozzá a színész.

Fiatalon kezdte

Rózsa Sándor alföldi betyárról ezt írja a Magyar Néprajzi Lexikon: rabló életet fiatal korában kezdte. Alig 23 évesen egy nem bizonyított váddal került a szegedi börtönbe. Szökése után futóbetyárrá lett és a véres, hírhedt betyárkalandok sokasága kapcsolódott nevéhez. 1878-ban halt meg a szamosújvári fegyházban. Irodalmi és ponyvafeldolgozások már életében valótlan események egész sorát neki tulajdonítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában