Székely Nemzeti Tanács

2020.08.18. 17:25

Tovább gyűjtik az aláírásokat

Stílusosan az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark adott otthont ma a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtését támogató társadalmi eseménynek. Az aláírásgyűjtés célja a nemzeti régiók védelme, már 1 millió 8 ezer szignó összegyűlt. A kampány november 7-ig folytatódik.

Imre Péter

A sajtótájékoztató résztvevői az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Fotó: Karnok Csaba

– Eddig 1 millió 8 ezer aláírás gyűlt össze, de a munka folytatódik, november 7-éig újabbakat, akár újabb 1 milliót szeretnénk összegyűjteni. A kormány segíti az akciót – mondta Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár augusztus 18-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a nemzeti régiók védelmében, a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett aláírásgyűjtést támogató társadalmi esemény sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: szimbolikus, hogy nagypénteken indult az írdalá.hu mozgalom, és a nemzeti ünnep közeledtével arra kért mindenkit, csatlakozzon.

Aktivisták

– A nemzeti összetartozás éve van. Száz esztendeje, hogy hazánkat a trianoni békediktátumban szétdarabolták és honfitársaink közül sokan a határokon túl, más országokban élnek. Ezért számunkra fontos a nemzeti régiókban való gondolkodás és az, hogy ezt az Európai Unió is támogassa – folytatta az államtitkár.

Pesty László újságíró, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke közölte:

– Két újdonsággal szolgálhatok. Létrehoztunk egy több mint 40 ezres aktivista hálózatot, amely főleg a világhálón, online segíti ügyünket, plusz országokat és szimpatizánsokat bevonzva. A másik, szeretnénk a székely brandet felépíteni.

A sajtótájékoztató résztvevői az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
Fotó: Karnok Csaba

Sokszínűség

– A kezdeményezés valójában tőlünk indult – közölte Kozma Gábor, a Gál Ferenc Egyetem rektora, hozzátéve: a nemzeti régiókért mindenkinek tennie kell.

– Szimbolikus, hogy Ópusztaszeren vagyunk, ahol a magyarság megtartotta, szerét ejtette első országgyűlésének. Európának is fontosak az örökségüket őrző nemzetek – jelentette ki. Bártfai György, a Diczfalusy Alapítvány elnöke kiemelte, az 1 millió aláírás határidőre összejött, de még pár ország aktív részvételére szükség lesz a petícióban.

– Európa egyik ereje a sokszínűség, ehhez a nemzeti régiók is hozzátartoznak – hangsúlyozta.

A jövő építése

– Európát az azt alkotó nemzetek tették naggyá, erőssé, ezért lényeges, hogy megmaradjanak. Az aláírásgyűjtés mindenkinek, minden európainak közös ügye – vitte tovább az előző gondolatot Gaál Gergely, a Pro Civitate Dei Egyesület elnöke. Trianonra utalva hozzátette: mi tudjuk, miről beszélünk, a történelem a magyarságot szaggatta szét a legjobban.

– Kötelességünk, hogy hallassuk a hangunkat, mert a jelenben építjük, teremtjük meg a jövő lehetőségeit – közölte a társadalmi kerekasztal kezdete előtt Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában