Szeged

2020.09.22. 16:28

Ennyi szemetet szedtek össze a Boszorkányszigetről – Fotók

Közkedvelt kiránduló- és sütögető hely a szegedi Boszorkánysziget, ám az áradás és a látogatók is otthagyják a nyomaikat. Egy baráti társaság megelégelte az ártéri erdő állapotát, és megtöltöttek egy utánfutót az összeszedett szeméttel: tervezik a folytatást.

Farkas Judit

A közelmúltban írtunk mind a Gergő-liget, mind a Huszár Mátyás rakpart alatti lejáró kitakarításáról. Nemrég a Boszorkányszigetet is rendbe tették: egy baráti társaság fogott össze, látva az állapotokat. A legutóbbi árvíz hozadéka ott hevert még a fák között az aljnövényzetben, de lehetett találni mást is.

A Tisza-part ezen szakasza kedvelt kiránduló-, sétáló, kutyasétáltató hely, egy részén biciklisek gyakorolnak, sokan járnak ki esténként is sütögetni, beszélgetni. Ennek azonban nyoma is marad: a tábortüzek maradványai mellett hagyott szemetet nehéz lenne az árvíz nyakába varrni.

Ideális „vírusprogram”

Pál Gréta, Dajka Szilvia, Dávid Lilla, Hegedűs György, Gábrisch Krisztián és Kőrösi Bogdán, egy szegedi baráti társaság tagjai úgy döntöttek: ideális „vírusprogram” az erdőtakarítás.

Az ember úgyis inkább a szabadban bóklászik, nem zárt térben szívja a Covid-os levegőt – így fogalmazott Kőrösi Bogdán az egyik szegedi Facebook-oldalra kikerült posztban, ahol fotókkal is illusztrálták, mit gyűjtöttek össze. A csapat tagjai közül többen részt vettek a Gergő-liget és a sétány kitakarításában is. Miután látták, mi mindent rejt az aljnövényzet, akcióba léptek.

Tenni a jobbért

– Egyszerűen csak szeretünk tenni a jóért, a jobbért. Nem elégszünk meg azzal, hogy beszélünk róla, hanem cselekszünk is. A társadalmi felelősségvállalás tudatosítása, a példamutatás az, ami motivál minket. Meg persze a szabadban, a természetben töltött idő, ami akkor is értékes, ha éppen üres PET-palackokat, meg sörösüvegeket szed közben az ember – foglalta össze lapunknak a társaság motivációit Kőrösi Bogdán.

33 zsák hulladék

A szemét elszállítását is maguk oldották meg, mert nem tudták előre, mennyi hulladék gyűlik össze, érdemes-e miatta megkeresni a hulladékgazdálkodást. Utánfutóra pakolták fel a megtelt szemeteszsákokat.

– Szerencsére azelőtt elfogy­tak a zsákjaink, hogy túltöltöttük volna az utánfutót, de így sem sok hely maradt benne – utal a poszt arra, hogy nem kevés mennyiséget sikerült összegyűjteni. 33 zsákot raktak teli, ami hat ember háromórányi munkája, „szúnyogból is volt csillió, de így is megérte”.

A társaság nem hagyja abba, szedegetnek tovább, de Bogdán elárulta, hogy a Mondolo Egyesület is tervez a jövőben nagyszabású szemétszedős eseményeket, amelyekhez bárki csatlakozhat.

Ezekről az egyesület Facebook-oldalán lehet majd informálódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában