Hordják a szemetet az üres telkekről

2020.09.29. 18:57

Honvéd városrészben megkezdődött a nagytakarítás – Fotók

A makói önkormányzat felmérésének tanúsága szerint Honvéd városrészben 68 olyan üres telek, illetve ingatlan található, amit fölver a gaz vagy egyenesen illegális szemétlerakónak használnak. Most megkezdődött ezek rendbe tétele – hangzott el az egyik ilyen, Dembinszky utcai területen tartott sajtótájékoztatón.

Szabó Imre

Sokáig tart majd, amíg Honvédban minden telek rendezett lesz. Fotó: Szabó Imre

– Néhány telket már sikerült rendbe tenni a 68-ból, de a munka lassan, nehezen halad – így összegezhető annak a sajtótájékoztatónak a lényege, amit tegnap tartott a városrészben Farkas Éva Erzsébet polgármester, a városrész képviselője, Varga Ferenc és a város zöld tanácsnoka, Csermák Szilvia.

Mint elhangzott, nem csak az jelent akadályt, hogy ez a fajta nagytakarítás igen költséges, de az is, hogy a telkek tulajdonosait általában nehéz elérni és többnyire sokan is vannak. Persze, ahol csak a gyomot kell irtani, ott egyszerűbb a dolog: a tisztítás után ezeket a földdarabokat általában átadják egy szomszédnak használatra azzal a megkötéssel, hogy a továbbiakban gondoskodjon a rendezettségről.

 

Ami a részleteket illeti, kiderült: az önkormányzati bérlakások felújításakor 4 ingatlant már rendbe tettek, 2 további telket tisztítottak meg most. Tíz olyan van, amin még romok is találhatók és mintegy 30-cat lep a növényzet. Az önkormányzat a Bogármérnökség Kft.-vel kötött szerződés alapján ezeket rágcsálómentesíti is, de a magántulajdonúakat nem. Évente négyszer van ipari szintű rágcsálóirtás a városrészben, tavaly például 400 kilogramm irtószert szórtak ki összesen. Ahol felszaporodik az illegális szemét, oda konténert rendelnek. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy 7 ilyen helyre térfigyelő kamerát szereltek fel annak érdekében, hogy ne halmozzák újra a hulladékot.

Hordják a szemetet az üres telkekről

Farkas Éva Erzsébet polgármester a sajtótájékoztatón emlékeztetett, a város pályázati forrásból jó egymilliárdot költött, illetve részben költ Honvéd városrészre. Ebből a pénzből szervezték meg a tehetséggondozó és életmód-javító programokat, de ebből kaptak szilárd burkolatot a még sáros utcák, épült ki a vízelvezető hálózat, újultak meg a városrész bérlakásai, és ráadásként más forrásból az ivóvíz-hálózaton is javítottak. A beruházások közül még hátra van a közösségi ház és továbbá egy bérlakás felépítése. Ezek a többszöri áttervezés kényszere és a vírushelyzet miatt húzódtak eddig, de októberben kiírják a közbeszerzési eljárást, így jövőre indulhat a munka. A tervek szerint 2021-ben egyébként sportpálya, parkoló és játszótér is épül Honvédban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában