Megjelent a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület új kötete

2020.09.17. 20:16

Ízös szavak, ő-zős történetök

A könyvet csütörtökön a városi könyvtárban mutatták be.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Ízös szavak – őzős történetök címmel jelent meg a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület újabb kötete, a Hódmezővásárhelyi nyelvjárási antológia.

- A most megjelent könyvünk a 2016-ban kiadott Írások vásárhelyi nyelvön című könyvünk javított, átdolgozott és kiegészített kiadása – mondta lapunknak Fülöpné Rákos Éva, az egyesült elnökhelyettese.

- Egyesületünk igyekszik megőrizni a vásárhelyi unikumot, az ő-ző nyelvjárást. Szeretnénk, ha a felnövekvő nemzedékek sem felejtenék el. Ennek érdekében minden évben pályázatot írunk ki.

A könyvben többek között olvasható Benkő Lászlónak, az egyesület elnökének Helyi értékünk: egyedi nyelvjárásunk című írása. Szabó József Írások vásárhelyi nyelvön című, a Magyar Nyelvőrben megjelent dolgozatát is megismerhetik mindazok, akik kézbe veszik a könyvet.

A kötet a 2016-ban elhunyt Földesi Ferenc, a Bethlen gimnázium egykori igazgatója Anyanyelve: vásárhelyi magyar című munkáját is tartalmazza. A „Szépirodalmi szömölvényök” fejezetben a szerkesztők azt mutatják be, hogyan jelenik meg a nyelvjárás a helyi irodalomban. A „Mögmutatjuk, mennyire ő-zünk” fejezetben pedig a pályamunkákból válogattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában