Mindannyian tehetünk a megelőzés érdekében

2020.09.26. 08:02

Kutatóorvos segít eligazodni a vírus tüneteiben és következményeiben

Miért a fiatalok fertőződnek meg? Miért veszítjük el a szag- és ízérzésünket? Mikorra lesz vakcina? – többek közt ezekről kérdeztük a szegedi kutatóorvost. Letoha Tamás és csapata is azon dolgozik, hogy mielőbb meglegyen a gátlószer.

Kiss Anna

Lehota Tamás: a koronavírus és a túlsúly kéz a kézben járnak.

Fotó: Karnok Csaba

Míg tavasszal az időseket, addig most a fiatalokat érinti leginkább a koronavírus. Letoha Tamás szegedi kutatóorvos szerint ez azért van, mert minden vírus először a krónikus, legyengült szervezetet támadja meg, majd ha a fertőzés általánosabbá, gyakoribbá válik, akkor kiterjed a fiatalabb populációra is.

Vitaminok és sport

A szakember szerint a személyi higiénia betartásával mindannyian tehetünk a megelőzés érdekében.

– A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő szintje alapvetően szükséges a szervezet normál működéséhez, a D-vitamin pótlása különösen hangsúlyos. A vitaminok, ásványi anyagok és egyes gyógynövények hatékonyan támogatják az immunrendszert, hasonlóan a változatos étrendhez és a rendszeres, nem túl megerőltető testmozgáshoz. Ez utóbbi azért is fontos, mert a túlsúly és koronavírus-fertőzés kéz a kézben járnak, ugyanis a túlsúlyosok esetében a vírus könnyebben fertőz, a tünetek is komolyabbak – hívta fel a figyelmet.

Árulkodó tünetek

Letoha Tamás beszélt arról is, hogy a vírushordozók java része tünetmentes marad, ami jó jel is lehet, mert arra utal, hogy az immunrendszer a szervezetbe jutó vírus replikációját hatékonyon gátolja.

– Azoknál, akiknél az immunrendszer nem képes megbirkózni a vírusok szervezetben történő elszaporodásával, ott fellépnek a kiterjedt koronavírus-fertőzésre jellemző tünetek: a láz, a szag- és ízérzés elvesztése és a száraz köhögés. A legsúlyosabb esetben a vírus a tüdőbe jutva az anafilaxiás sokkra jellemző immunreakciót vált ki, ami gátolja a normál légzést – magyarázta a szakember.

Megtudtuk, azért jár szag- és ízérzésvesztéssel a fertőzés, mert a vírus a szaglóhám és a szájüreg sejtjeiben gyulladásos választ vált ki, így romlik az ott jelen lévő jelfelvevő idegsejtek működése. Hozzátette, megfigyelték már a vázizom és a szív izomszövetét érő utóhatást, az izom- és szívizomgyulladást is, ami krónikus fáradtságban és a teljesítmény csökkenésében nyilvánul meg.

Lehota Tamás: a koronavírus és a túlsúly kéz a kézben járnak.
Fotó: Karnok Csaba

Készülő vakcina

A vírusra vonatkozó ismeretek növekedésével felgyorsultak a vakcinafejlesztések a világban.

– A koronavírus elleni vakcinafejlesztéseknek az alapja, hogy a koronavírus sejtekhez történő kötődéséért felelős tüskefehérjéjét vagy annak örökítőanyagát juttatják be a szervezetbe. A vakcinafejlesztésekre vonatkozó technológiai felkészültség már adott volt a gyógyszeriparban, a kérdés az volt, hogy mi az a minimális vírusrész, aminek bejuttatása kiváltja az immunizációt a szervezetben. Több vakcina megjelenése várható tavasszal, a legfontosabb, hogy biztonságosan és minimális mellékhatással kiváltsák a koronavírus elleni hatékony immunválaszt – magyarázta.

Letoha Tamás és csapata is kutatja a vírust és annak ellenszerét.

– Felfedezésünk azon alapszik, hogy a koronavírus sejtfelszíni kötődéséért felelős tüskefehérje tartalmaz egy evolúciósan konzervált heparinkötő sorozatot, ami a vírust a sejtfelszíni cukrozott fehérjék negatív töltésű heparinoldalláncaihoz irányítja. A felfedezés felgyorsíthatja a koronavírus-gátló szerek kifejlesztését – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában