a batsányis tanár célja érdekessé tenni a természettudományokat

2020.09.17. 19:01

Szabó László kapta idén a Mikola Sándor-díjat

Mikola Sándor-díjjal ismerték el Szabó László, a Batsányi János Gimnázium pedagógusának korszerű módszereket alkalmazó, kísérletezésen alapuló tanári munkáját. Ez az egyik legnagyobb elismerés, amit egy fizikatanár pályája során megkaphat.

Majzik Attila

Szabó László szerint fontos, hogy egy tanár is folyamatosan fejlődjön.

Fotó: Batsányi János Gimnázium

A Mikola Sándor-díjat az Eötvös Loránd Fizikai Társulat alapította 1961-ben. A díj névadója, Mikola Sándor a Fasori Evangélikus Gimnázium fizikatanára volt 1897-től. Jelentős módszertani újításai nagyban segítették a tanári munkáját. Sok tehetséges, nemzetközi hírű tanítványa volt, többek között Wigner Jenő és Neumann János is.

A kiváló fizikatanárról elnevezett díjat a jelenlegi szabályozás szerint évente legfeljebb két oktatónak adhatják át, ezek egyikét egy általános iskolai, a másikat egy középiskolai fizikatanár kapja. A díjat odaítélő társulat az oktatómunka területén elért kiemelkedő eredmények elismeréseként azt az általános vagy középiskolai tanárt részesíti Mikola Sándor-díjban, aki a kísérletezésen alapuló iskolai fizikatanításban, a korszerű módszerek alkalmazásában vagy az ilyen tanítást elősegítő tevékenységben kiváló eredményt ért el.

Szabó László szerint fontos, hogy egy tanár is folyamatosan fejlődjön.
Fotó: Batsányi János Gimnázium

Ez az egyik legnagyobb elismerés, amit egy fizikatanár kaphat pályája során.

– Meglepődtem, amikor tudomást szereztem róla, hogy én kapom a Mikola-díjat, de nagyon jó érzés is volt egyben. Különösen azért, mert egy teljes egészében szakmai szervezet dönti el, hova kerüljön az elismerés. Fontos számomra a szakmaiság, enélkül nem lehet jó tanár az ember. Én is mindig próbálok fejlődni, előrelépni – mondta el a Mikola Sándor-díjjal kitüntetett tanár.

Hozzátette, azért is fontos a folyamatos fejlődés, mert ami működött az oktatásban tíz éve, az idén már nem biztos, hogy megfelelő.

Szabó László és tanítványai kísérletezés közben.
Fotó: Batsányi János Gimnázium

– Változnak a tudásátadási módszerek, ezért nekünk, tanároknak is folyamatosan fejlődnünk kell, mindig meg kell újulni az embernek. Az óráimon sok kísérletet végzek és végeztetek a diákokkal. Azt gondolom, az a jó kísérlet, amit a gyerek is meg tud csinálni. Már egy szekrénnyi kísérletem van, amit otthoni eszközökkel is el lehet végezni, házi feladatnak is szívesen adok fel otthon elkészíthető kísérletet – magyarázta a fizikatanár.

Szabó László elmondta, gimnazista korában inkább az elméleti fizikán volt a hangsúly, de a szegedi egyetemen már sokat kísérleteztek, a mai napig hálásan gondol vissza szakmódszertantanáraira.

– Egy ilyen díj kapcsán mindig visszagondol az ember, kiknek köszönheti ezt a sikert. Én az egyetemről Molnár Miklósnak és Papp Györgyné Papp Katalinnak, illetve egykori gimnázium kollégámnak, Szucsán Andrásnak köszönhetem, nagyon hálás vagyok nekik – fogalmazott a Mikola-díjas tanár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában