Tonnaszám az illegális szemét

2020.09.17. 11:50

Tisztítsuk meg az országot! – Szegeden a szelektív gyűjtőszigetek környezete a legbotrányosabb

Beszédesek a számok. Szegedről tavaly 7197 tonna, idén eddig 4870 tonna illegális hulladékot gyűjtöttek össze. Begyűjtésre és ártalmatlanításra tavaly 81 millió forintot, 2020-ban 35,5 millió forintot költöttek. Idén már több mint 60 feljelentés történt.

T.A.P.

Az utak mentén még mindig gyakran látni illegális lerakókat.

Fotó: Karnok Csaba

A magyar kormány projektet indított „Tisztítsuk meg az Országot!” címmel, melynek célja, hogy felszámolják az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, és illegálisan lerakott hulladékokat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai az elmúlt 5 évben évente átlagosan közel 11 ezer tonna illegálisan kidobott hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el a 32 ezer kilométeres közúthálózat területéről.

Az utak mentén még mindig gyakran látni illegális lerakókat.
Fotó: Karnok Csaba

Szemetes gyűjtőszigetek

– Szegeden még mindig a szelektív gyűjtőszigeteket használják legtöbbször az illegális szemetelők. Nagyobb mennyiséget a Negyvennyolcas utca végén található körforgalom környezetéből szoktunk elszállítani, itt elsősorban bontási törmeléket helyeznek el.

Az elhagyott hulladék ezenfelül a várost körülvevő zöldövezetekben, erdőkben és földutak mentén is gyakran megjelenik – mondta lapunknak Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Kft igazgatója.

Az illegális hulladék sokféle, vegyes kommunális hulladék mellett ruhaneműk, használati tárgyak, csomagolóanyagok, építési-bontási hulladék, vagy a zöld hulladékok egyaránt gyakoriak.

Hulladékkommandó

– A közterületi szemetelés az egész városra jellemző. Eldobált csikkeket, műanyag flakonokat igyekeznek munkatár­saink összegyűjteni. A Rakparton nyáron a szórakozni vágyók nap mint nap hatalmas mennyiségű hulladékot hagynak maguk után – hangsúlyozta a szakember.

– Az illegális hulladékelhelyezést a gyűjtőszigetek mellett az eldugott erdőszéleken és a közutak mentén tapasztaljuk. Ezeket az illegális lerakókat a közterület-felügyelettel közösen létrehozott „hulladékkommandó” is ellenőrzi.

Feljelentés és pénzbírság

Legsúlyosabb a helyzet a hulladékgyűjtő szigeteknél. A gyűjtőszigetek tartályait és edényeit hetente háromszor ürítik, azok környékét hetente takarítják, a szigetek állapotát hétről hétre fényképeken is rögzítik. A legtöbb illegális hulladék újszegedi, dorozsmai és rókusi gyűjtőszigeteknél jelenik meg.

Az illegális lerakó bejelentése után helyszíni bejárás történik. Ha sikerül az elkövető kilétére terhelő bizonyítékot begyűjteni, akkor a közterület-felügyelet feljelentést tesz, majd legtöbb esetben pénzbírságot szabnak ki a szemetelőkre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában