nemzeti érdek erdeink minőségének megőrzése

2020.09.26. 15:01

Versenyképes ágazattá kívánják fejleszteni az erdőgazdálkodást

A tavalyi viharkárok hatalmas károkat okoztak a hazai magán erdőgazdaságokban, melyek enyhítésében az Agrárminisztérium segítségét kérte a magán erdőtulajdonosok szövetségének elnöke a szervezet szombati konferenciáján. Zambó Péter államtitkár hangsúlyozta: a mintegy félmillió magán erdőtulajdonos fontos helyet foglal el az agráriumban.

Koós Kata

Az agrártárca agrárerdészeti rendszerek kialakítását támogatja a gyengébb mezőgazdasági hozamú területeken.

Fotó: Török János

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark adott otthont a hazai magán erdőtulajdonosok idei, országos találkozójának szombaton.

Segítséget kért

A megjelenteket Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke köszöntötte. Elmondta, az elmúlt év viharai hatalmas károkat okoztak főképp a Nyírség, Somogy, Zala és Vas megye erdeiben. Hirtelen sok lett az eladhatatlan fa, melyhez az enyhe tél is nagyban hozzájárult, mely miatt visszaesett a tűzifa kereslet is.

– A kialakult helyzet a teljes ágazat számára gyors intézkedéseket igényel. A magán erdőgazdálkodás a nemzetgazdaság leginkább tőkehiányos ágazata, és emiatt már kis mértékű bevétel elmaradás is visszafordíthatatlan károkat tud okozni. Sok erdőgazdálkodó csőd közeli állapotba került – fejtette ki a szövetség elnöke, aki a minisztérium segítségét kérte. Elmondta, legfőbb segítséget az adminisztrációs terhek csökkentése mellett az erdészeti jogcímekre beadott kifizetési kérelmek ötven százalékos előlegének azonnali utalása jelentené.

Közös nemzeti érdek

A 800 ezer hektárnyi magánerdő, a félmillió magán erdőtulajdonos és a mintegy 33 ezer erdőgazdálkodó szervezet fontos helyet foglal el az agráriumon belül – hangsúlyozta beszédében Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára.

A klímaváltozás időszakában közös nemzeti érdeknek nevezte meglévő erdeink minőségének megőrzését, természetességük növelését, valamint a fával borított területek nagyságának bővítését.

Az agrártárca agrárerdészeti rendszerek kialakítását támogatja a gyengébb mezőgazdasági hozamú területeken.

– Az Agrárminisztérium célja ezért világos. A gyenge termőképességű területeken versenyképes ágazattá kívánjuk fejleszteni az erdőgazdálkodást. Olyan feltételeket teremtünk, amelyek révén az erdőgazdálkodást vonzóvá, a termelőket pedig érdekeltté tesszük, hogy a gyengébb mezőgazdasági hozamú területeken agrárerdészeti rendszereket alakítsanak ki, továbbá új erdőtelepítéseket hajtsanak végre – fogalmazott, majd hozzátette: e cél érdekében egy évvel ezelőtt jelentősen megemelték a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásainak összegét.

– Egyetlen év alatt 17 ezer hektár új erdő és ipari célú faültetvény telepítésére nyújtottak be igényt a gazdálkodók. Ez a korábbi kérelmekkel együtt már 24 ezer hektár új erdő és ültetvény létesítését jelentheti – közölte.

A támogatások között említette továbbá az erdészeti csemetekertek gépbeszerzésére kiírt pályázatot, a termelők adminisztrációs terheinek csökkentését a megfelelő mennyiségű és minőségű szaporítóanyag biztosítása érdekében, valamint az új erdőgazdálkodási jogcímek kidolgozását. Kiemelt jelentőségűnek nevezte, hogy a tárca biztosította az egyszerűbb kezelhetőség jegyében az osztatlan közös tulajdon felszámolásának lehetőségét az erdőkre vonatkozóan.

Hangsúlyozta továbbá: az Agrárminisztérium a szakmai szervezetek bevonásával a közelmúltban egyeztetést kezdeményezett a Pénzügyminisztériummal a viharkárok hatásainak enyhítéséért.

Kitüntetettek

Az országos találkozó keretében Zambó Péter, Mocz András és Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára átadta a Rimler Pál és MEGOSZ emlékérmeket. Díjat vettek át Áncsán György, Deél István, Mikó Károly és Német Imre erdésztechnikusok, Nagy Imre és Schiberna Endre erdőmérnökök.

Az országos találkozó keretében átadták a Rimler Pál és MEGOSZ emlékérmeket.
Fotó: Török János

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában