A gyerekek le is tesztelték azonnal

2020.10.08. 13:51

Átadták a futókört a Vértónál

A szegediek egészségben töltött éveinek növelését segíti elő a csütörtökön átadott futókör is, amit az Országos Futópálya-építési Programban alakított ki a város. Révész Máriusz kormánybiztos is letesztelte a pályát az átadó előtt és után is.

Kiss Anna

Szeged – 2020.10.08. Ünnepélyesen átadták a Vértó körüli futókört. Révész Máriusz kormánybiztos, Nagy Sándor, Kozma József mondott beszédet. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Csaknem 110 millió forintból épült futókör az Országos Futópálya-építési Programban a Vértó körül a kormány 45 millió forintos támogatásával. A létesítményt csütörtökön adták át. Az eseményen Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, azért dolgoznak, hogy megteremtsék a feltételeit annak, hogy az országban minél többen mozogjanak és éljenek egészségesen, ehhez pedig vonzó lehetőségeket biztosítanak.

– A kutatások szerint, ha egy ember hetente 2,5 órát sportol, akkor az egészségben eltöltött élettartama 4,2 évvel növekszik. Ha itt, ezen a nagy lakótelepen csak száz embert ösztönöz arra a futókör, hogy mozogjon, akkor már összesen 400 évvel tovább élnek az itt lakók. De bízunk benne, hogy legalább 2-300 ember kap kedvet a sportoláshoz, így több ezer évet nyújthatunk pluszban a szegedieknek – emelte ki Révész Máriusz.

Egy kilométer hosszú, 120 centiméter széles, rekortán borítású pályát alakítottak ki, a munkálatokat a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége felügyelte. Kiderült, a szegedi önkormányzat a programban azt is vállalta, hogy évente négy sporteseményt szervez a futókörhöz kapcsolódva.

A Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola diákjai már tesztelték a rekortán borítású pályát. Fotó: Karnok Csaba

Nagy Sándor alpolgármester közölte, ahogyan a ligetben, úgy a Vértónál is a Zöld város projektben tervezték megépíteni a futópályát, azonban megjelent közben a Miniszterelnökség kiírása, amire pályáztak és nyertek, így az uniós finanszírozású projektből kiemelték a futókört, külön programként valósították meg. Így hamarabb kaptak rekortán pályát a szegediek, viszont világítást majd a Zöld Város projektben építenek ki a körhöz.

A körzet önkormányzati képviselője, Kozma József elmondta, ennél jobb célra nem igazán lehetett volna elkölteni 110 millió forintot, hiszen rövid idő alatt sok egészséges évvé válik az összeg. A képviselő azt kívánta a szegedieknek, hogy használják egészséggel a kört.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában