A várandósság alatt a dolgozók jogai bővülnek

2020.10.15. 10:35

Ilyen módon védettek jogilag a kismamák

A várandósság alatt a dolgozók jogai bővülnek, speciális engedmények vonatkoznak a kismamákra. Fennáll a felmondási védelem, és fizetés nélküli szabadság kivételére sem kötelezhetők.

K. A.

Fotó: unsplash.com

A pandémia időszakában nagyon fontos, hogy a felmondási védelemhez való jog érvényes-e akkor is, ha a munkáltató rossz gazdasági körülmények közé kerül, és el kell bocsátania a munkavállalói egy részét. A válasz igen, a felmondási védelemhez való jog ilyen körülmények között is él. Ha a vállalkozás történetesen annyira nehéz helyzetbe kerül, hogy meg kell szüntetnie a működését, és az összes dolgozó munkaviszonya megszűnik, akkor már nem érvényes a védelem.

Fizetés nélküli szabadság

– Ilyenkor a várandós foglalkoztatott munkaviszonya is megszűnik. Amennyiben a gyermek nem születik meg addig a napig, az anya nem lesz jogosult csedre és gyedre sem – hangsúlyozza az EU-TAX. Az adózási és könyvelési szakportál hozzáteszi, ha a cég megszűnése a szülés utánra esik, akkor az ellátásokat passzív jogon kapja az anya, annak ellenére is, hogy a munkaviszonya időközben megszűnt.

A nehéz gazdasági körülmények sok vállalkozásnál indokolták a dolgozók fizetés nélküli szabadságra küldését. Amennyiben ebben nem volt partner az alkalmazott, akár a munkaviszonya felmondására is számíthatott. A várandós nők esetében azonban fennáll a felmondási védelem, így fizetés nélküli szabadság kivételére sem kötelezhetők. A 30 napnál hosszabb fizetés nélküli szabadság ráadásul a folyamatos jogviszony megszűnését eredményezheti, ami befolyásolja a kismama leendő egészségbiztosítási pénzbeli ellátásait.

Távolléti díj

A szükséges orvosi vizsgálatokra el kell engedni a foglalkoztatottat. A Munka Törvénykönyve előírása alapján a dolgozó mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól a kötelező orvosi vizsgálatok időtartamára. Egy, akár 3 órán át tartó cukorterheléses vizsgálat esetén nem kötelezhető az alkalmazott a szabadság kivételére, és ennek ledolgozására sem. A munkavégzés alóli mentesülés mellett pedig még díjazás is jár a dolgozónak: távolléti díj illeti meg a vizsgálatokon való részvétel idejére.

Ha olyan munkakörben dolgozik a kismama, amely veszélyeztetheti a magzatot, vagy az anyát, nem javasolt a további munkavégzés. Ilyenkor gyakran táppénzre küldik, ez azonban nem a szabályos eljárás – az egészségi állapotnak megfelelő munkakört kell felajánlani a dolgozónak a várandósság megállapításától a gyermek 1 éves koráig. A munkavégzés alól a kismamát fel kell menteni, amennyiben nem lehetséges az ilyen foglalkoztatás, de ennek idejére is az alapbére illeti meg őt.

Rendkívüli munkaidő

A munkáltató a dolgozót hozzájárulása nélkül nem kötelezheti más helyiségben végzendő munkára a várandósság megállapításától a gyermek 3 éves koráig. Ugyanez idő alatt nem alkalmazható egyenlőtlen munkaidő-beosztás, csak a dolgozó hozzájárulása esetén. Nem rendelhető el sem rendkívüli munkaidő, sem készenlét, valamint éjszakai műszak sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában