Szeged

2020.10.20. 07:45

Mától adatható be az ingyenes influenza elleni védőoltás

Csakis előre egyeztetett időpontban adják be az influenza elleni oltóanyagot, az igényt telefonon kell jelezni. Védő­oltásra érkezéskor kötelező a szájmaszk viselése és a kézfertőtlenítés.

K. A. R.

– Minden praxisba megérkezett az influenza elleni oltóanyag, valamint azokhoz a foglalkozás-egészségügyi szolgálatokhoz is, amelyek ezt kérték – mondta lapunk kérdésére Müller Cecília országos tiszti főorvos. Mától ugyanis mindegyik háziorvosnál ingyen adathatjuk be az A és B típusú influenza elleni védőoltást.

Beszélt arról is, hogy heti jelentést kér minden háziorvostól arról, hogy milyen mértékben fogynak a vakcinák, hiszen ha van olyan helyszín, ahol népszerűbb az oltás, akkor oda átcsoportosítanak azoknak a rendelőknek az oltóanyagaiból, ahol kevésbé fogy. Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy telefonon előre egyeztetett időpontban lehet a háziorvosi rendelőkbe menni az oltás beadatására. Arról is érdeklődtünk a szakembernél, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, hogy összesen hány darab oltóanyag érkezett a megyébe, de erre a kérdésre nem érkezett válasz.

Azt viszont tudjuk, hogy Kübekháza például 500 vakcinát rendelt, erről a polgármester adott hírt a község közösségi oldalán. Beszámolt arról is, hogy az oltóanyagot csütörtökönként 10 és 11 óra között adja be a háziorvos a felnőtteknek. A gyermekek esetében a védőnőnél kell jelezni az igényt.

A tiszaszigeti háziorvos is a rendelő közösségi oldalán számolt be a településen élőknek arról, hogy megérkeztek a védőoltások, amiket már lehet kérni, az igényt csakis telefonon lehet jelezni. Védőoltásra érkezéskor a szájmaszk viselése és a kézfertőtlenítés kötelező.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az oltások beadása a rendelési időtől elkülönítve zajlik. Ilyenkor, a torlódások elkerülése végett, egyéb ügyintézés, például lelet megbeszélése és gyógyszerírás nem lehetséges. Ezekre továbbra is telefonon, valamint előre egyeztetett időpontban személyesen van lehetőség.

Az egészségügyi szakemberek azt kérik a koronavírus szempontjából magas kockázatú csoportokba tartozóktól, hogy éljenek a díjmentes védőoltás lehetőségével. Megtudtuk, kétféle oltóanyag létezik, egyik típust a 6 és 35 hónap közötti gyermekek kapják meg kétszer, míg a felnőttek háromkomponensű vakcinát kapnak egyszeri alkalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában